Zwangere met hypertensie mag medicijnen hebben

nieuws Zwangere vrouwen met hoge bloeddruk kunnen zonder problemen met geneesmiddelen behandeld worden. Het nastreven van een lagere bloeddruk bij zwangeren met hypertensie heeft geen nadelige effecten voor de foetus. Het leidt echter niet tot minder complicaties bij de moeder. Dit blijkt uit een internationale studie die is gepubliceerd in de New Engeland Journal of Medicine.

Ongeveer drie procent van de vrouwen heeft voor de zwangerschap al een verhoogde bloeddruk. Dit percentage stijgt met toenemende leeftijd van moeders en met een toenemend gewicht. Deze vrouwen hebben een sterk verhoogd risico op pre-eclampsie. De gangbare praktijk was om terughoudend te zijn bij het voorschrijven van middelen aan zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk. Momenteel bestaat er consensus over het behandelen van zwangeren met een bovendruk van hoger of gelijk aan 160 mmHg of een onderdruk hoger of gelijk aan 105 mmHg, of als er sprake is van een geassocieerde nier- of cardiovasculaire aandoening. Voor het behandelen van milde hypertensie is men over het algemeen terughoudend vanwege de mogelijke schadelijke effecten van de medicijnen op de ongeboren vrucht. Deze terughoudendheid is onterecht zo concluderen de auteurs.
Voor deze studie werden bijna duizend zwangere vrouwen gevolgd tussen 2009 en 2012 in 94 ziekenhuizen in vijftien landen, waaronder Nederland. De vrouwen werden opgevolgd van week 14 tot week 33 van de zwangerschap en werden onderverdeeld in twee groepen: een groep waarin een mild verhoogde bloeddruk (100 mm onderdruk) werd aanvaard en een groep waarin gestreefd werd naar een diastolische bloeddruk lager dan de 85 mm onderdruk. Tussen beide groepen bleek geen verschil in perinatale en maternale uitkomsten.

Uit de studie blijkt dat de baby geen schade ondervindt van de medicatie. Bovendien krijgen zwangere vrouwen minder vaak te maken met een gevaarlijke hoge bloeddruk die het risico op ernstige complicaties vergroot. Bovendien bleek dat moeders bij wie een hogere bloeddruk werd geaccepteerd, vaker ernstig verhoogde bloeddruk kregen en om die reden eerder bevielen. Het advies is nu om bij zwangere vrouwen met hoge bloeddruk een normalere bloeddruk na te streven, aldus de onderzoekers.

De resultaten zijn ook van toepassing bij vrouwen die een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap ontwikkelen (ongeveer zeven procent van alle zwangeren). Ook bij hen kan een lagere bloeddruk nagestreefd worden om het risico op complicaties te verminderen.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram