Waar moet je op letten als je zwanger bent na een maagverkleining?

dossier Als je na een maagverkleining of gastric bypass zwanger bent of wilt worden, dan kan dat perfect. Er zijn wel een paar dingen waar je extra op moet letten.

Waar moet je op letten?

1. Duidelijk communiceren

Vertel je huisarts, vroedvrouw en gynaecoloog over de operatie die je onderging. Vertel hen wanneer je geopereerd bent, wat voor type operatie het was, of je medicatie of supplementen inneemt. Breng eventueel de resultaten mee van je laatste bloedanalyse. Deze info helpt hen om gericht advies te kunnen geven.

2. Blijven bewegen en gezond eten

Na een maagverkleining kan je veel minder eten en dus wordt de kwaliteit van je voeding eens zo belangrijk. Variatie in de verschillende voedingsgroepen en een nadruk op gezond evenwichtig eten staat voorop. Bij twijfel kan je altijd advies inwinnen bij een voedingsdeskundige.

3. Foliumzuur

Elke vrouw wordt geadviseerd om foliumzuur in te nemen voor en tijdens de zwangerschap. Folaat speelt een belangrijke rol bij de weefselgroei (celdeling). Een lage folaatniveau bij de moeder tijdens de foetale ontwikkeling is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten (spina bifida of open rugje). Studies tonen aan dat een dosis van 400-800 µg volstaat bij zwangere vrouwen na bariatrische chirurgie. Vraag begeleiding aan je arts.

4. Multivitamines

Na obesitaschirurgie is levenslange suppletie noodzakelijk. Je kan minder eten en je neemt minder vitamines en mineralen op. Deze suppletie moet samengesteld zijn uit goed opneembare mineralen en direct werkende vitamines. Als je nu zwanger bent na obesitaschirurgie, heeft ook je baby nood aan alle essentiële voedingsstoffen om te groeien. Vandaar moet de toekomstige moeder nu een specifiek aangepaste zwangerschapsmultivitamine innemen. Barinutrics Prenatal is een dergelijk voedingsupplement dat speciaal ontwikkeld is voor zwangere vrouwen die obesitaschirurgie ondergingen. Je neemt deze multivitamine in vanaf de kinderwens tot na de borstvoeding. Zo heeft jouw baby zeker alle vitamines en mineralen die hij of zij nodig heeft.

5. Gewicht

Hou tijdens de zwangerschap je gewicht in de gaten, je arts zal je hierbij helpen. Bijkomen of drastisch afvallen is niet goed als je zwanger bent, dus vraag op tijd aan je arts of je iets aan je voeding moet veranderen.

6. Vaste afspraak

Maak voldoende afspraken bij de arts en de gynaecoloog en ga ook steeds langs op de afgesproken tijdstippen. Een goede opvolging is cruciaal voor je baby en voor jezelf.

7. Diabetes

Na een bariatrische ingreep, heb je een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Laat je goed opvolgen bij je arts.

In samenwerking met Barinutrics

Bronnen: UZLeuven Eetexpert  


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram