Vermindert vitamine D tijdens zwangerschap kans op allergie?

123-vitamD-voedingsm-03-16.jpg

nieuws Een voeding met veel vitamine D, zoals vis, eieren, zuivel, paddenstoelen en noten, tijdens de zwangerschap beschermt kinderen mogelijk een beetje tegen allergische rhinitis ('hooikoorts') en allergie. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Vitamine D-supplementen hebben evenwel niet hetzelfde effect, zo bevestigt een Deense studie gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.
De Amerikaanse studie volgde bijna 1.300 zwangere vrouwen en hun baby's tot de leeftijd van gemiddeld 7,7 jaar. Bij de vrouwen werd de inname van vitamine D via de voeding tijdens het eerste en tweede trimester van de zwangerschap gemeten. Ook werd het vitamine D gehalte (25(OH)vitamineD3) in hun bloed en in het navelstrengbloed en in het bloed van de baby's gemeten.

Alhoewel er geen verband bestond tussen het vitamine D gehalte in het bloed van de moeders en van de baby's, werd wel een verband gevonden tussen de consumptie van vitamine D-rijke voeding tijdens het eerste en tweede trimester en de kans op allergische rhinitis en allergie op de leeftijd van 7 jaar: per 100 IE vitamine die via de voeding werd geconsumeerd (wat overeenkomt met ongeveer een kwart liter melk) daalde de kans op allergische rhinitis op de schoolleeftijd met 20 %. De auteurs vermoeden dat een vitamine D-rijke voeding tijdens de zwangerschap een positief effect heeft op het immuunsysteem van het ongeboren kind.
Hetzelfde verband werd niet gevonden bij moeders die vitamine D-supplementen namen.

Bij deze studie moet wel aangestipt worden dat ze alleen een mogelijk verband tussen een vitamine D-rijke voeding en allergieën aantoont, maar niet dat het om een oorzakelijk verband gaat. Er kunnen bijvoorbeeld ook andere, niet-onderzochte factoren hebben meegespeeld.
Vitamine D-supplementen
Dat vitamine D-supplementen tijdens de zwangerschap niet hetzelfde gunstige effect hebben, wordt bevestigd door onderzoek in Denemarken. Ruim 300 zwangere vrouwen kregen van week 24 tot 1 week na de bevalling een extra vitamine D3 -supplement (2400 IE per dag), 300 anderen kregen een placebo. Alle vrouwen kregen in het kader van de gewone zwangerschapsopvolging een vitamine D supplement van 400 IE per dag. Hun kinderen werden opgevolgd tot de leeftijd van 3 jaar. Bij 16 % van de kinderen in de vitamine D3-groep en bij 20 % in de placebogroep werd in de eerste 3 levensjaren een piepende ademhaling ('wheezing') vastgesteld, maar dit was statistisch niet-significant. Wel hadden de kinderen die een extra supplement kregen iets minder episodes met ademhalingsproblemen. Verder werden geen verschillen vastgesteld in het optreden van astma of andere ademhalingsklachten.
Volgens de onderzoekers hebben extra vitaminesupplementen (bovenop de normaal aanbevolen 400 IE of 10 microgram per dag) tijdens de zwangerschap geen bijkomend gunstig effect voor de kinderen.

Bronnen:
http://www.jacionline.org/article/S0091-6749%2816%2900035-X/abstract
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2484338
https://www.wageningenur.nl/nl/Publicatie-details.htm?publicationId=publication-way-343235303634


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram