Pijnstillers tijdens zwangerschap verhogen kans op vruchtbaarheidsproblemen bij kind

nieuws Een Deens-Fins-Franse onderzoeksgroep heeft vastgesteld dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap pijnstillers (diclofenac, aspirine en paracetamol) gebruiken, een vergroot risico hebben om een baby met onderontwikkelde teelballen ter wereld te brengen. Onderontwikkeling van de teelballen of cryptorchidisme leidt tot verminderde productie van gezonde spermacellen en dus verminderde vruchtbaarheid.

Zij ondervroegen bijna 2300 zwangere vrouwen in Denemarken en Finland over hun medicijngebruik en voerden ook laboratoriumtests met ratten uit. Het onderzoek werd gepubliceerd in het toonaangevende vakblad Human Reproduction.
De belangrijkste gegevens van het onderzoek:
- Er werd geen verband vastgesteld tussen slecht ingedaalde teelballen en pijnstillergebruik tijdens het eerste semester van de zwangerschap, behalve bij aspirine;
- Gebruik van paracetamol tijdens het tweede semester verdubbelde de kans op slecht ingedaalde teelballen, bij aspirine en ibuprofen verviervoudigde de kans;
- Het risico op een afwijking van de teelballen was het grootst indien de moeders de medicatie meer dan 2 weken na elkaar gebruikten of een combinatie van aspirine, paracetamol of ibuprofen innamen.

Bij de dierproeven werd vastgesteld dat blootstelling aan pijnstillers in de baarmoeder leidde tot afwijkingen (een kleinere afstand tussen de anus en de genitale organen) die kunnen wijzen op een verstoring van de hormonale huishouding, met een verminderde productie van het mannelijk hormoon testosteron tijdens de fase dat de organen gevormd worden.
Alhoewel dit onderzoek zeker tot voorzichtigheid moet aanmanen bij gebruik van pijnstillers tijdens de zwangerschap, wordt in verschillende commentaren gewezen op enkele ernstige tekortkomingen van dit onderzoek. Belangrijkste kritiek is dat de onderzoeksgroep te klein was om sluitende conclusies te kunnen trekken.
Uiteindelijk waren er slechts 491 vrouwen waarvan het gebruik van pijnstillers bekend was, en werden afwijkingen van de teelballen vastgesteld bij 42 jongentjes. De vaststelling dat de combinatie van meeerdere pijnstillers een extra risicofactor is, is bijvoorbeeld gebaseerd op gegevens van 7 van de 491 vrouwen.
Moraal van het verhaal: wees voorzichtig met pijnstillers tijdens de zwangerschap – zeker met aspirine en ibuprofen – neem ze alleen na overleg met uw arts, en voel u niet schuldig als u ze moet nemen.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram