8 dingen die je moet onthouden als je pas bevallen bent

dossier Hoewel de roze wolk een beetje de standaard is geworden voor hoe je je na de geboorte zou moeten voelen, ervaren nieuwe moeders dit vaak anders. Het is een heftige tijd met nauwelijks slaap, veel kraamtranen en frustratie, isolatie, maar ook heel veel liefde voor dat nieuwe, kleine wezentje. Hier zijn wat tips om die periode makkelijker door te komen! Veel moeders met een eerste kleintje hebben het gevoel constant achter de feiten aan te lopen, of niet te weten wat ze precies moeten doen. Met als gevolg dat ze zich een 'slechte moeder' voelen. Kortom, het 'vierde trimester' staat bol van extreme veranderingen en het aanleren van nieuwe gewoontes in een hoog tempo. Wij geven je tips om deze periode zo rustig mogelijk door te komen.

8 dingen om te onthouden als je pas bevallen bent

1. Je doet het GOED

Ook al voelt dat niet altijd zo, je doet het goed! Je houdt van je baby en je probeert hem of haar zo goed mogelijk te verzorgen. Foutjes en twijfels in het begin zijn niet meer dan normaal. Baby's kunnen wel tegen een stootje!

2. Meet je succes op andere manieren

Voordat je zwanger werd was succes misschien die promotie op werk, 10 kilometer hardlopen of hele voordelige vliegtickets op de kop tikken. Nu is dat allemaal anders. Succes kan zijn dat je baby een paar uur achter elkaar doorslaapt. Of dat je na verloop van tijd weet welk huiltje wat precies betekent. Je gaat andere dingen vieren, en dat is helemaal goed!

3. Je bent verward door je lichaam

Tijdens je zwangerschap is het makkelijk: je lichaam wordt steeds groter en daar komen bepaalde kwaaltjes bij kijken. Maar wat gebeurt er in en met je lichaam na de bevalling? Wat houdt ontzwangeren in? Je buik blijft misschien nog lang bol, de hormonen gieren door je lijf, je zweet veel, je hebt last van opvliegers en pijn in je borsten. Lopen en zitten kan (onder andere door de knip of het scheuren) nog lang oncomfortabel zijn. Het antwoord hierop is cliché, maar waar: wees geduldig en lief voor je lichaam. Elke vrouw herstelt op haar eigen tempo.

4. Baby's zijn gewoon baby's

Wat mensen ook tegen je zeggen; er bestaat niet zoiets als brave baby's en heftige baby's. Baby's zijn baby's. Soms huilen ze lang, soms helemaal niet. Soms slapen ze lang, soms helemaal niet. Als de ene baby al lang doorslaapt, hoeft dat niet te betekenen dat die van jou dat ook moet. Het is geen race. Alle baby's zijn anders, en gedragen zich anders in elke fase. Laat je niet gek maken.

5. 'Terugbouncen' na de bevalling bestaat niet

Nog zoiets waar je je doodongelukkig van kan voelen in het vierde trimester. Irritante foto's van moeders 3 dagen na hun bevalling. Wegklikken die handel. Elk lichaam herstelt op een eigen tempo en het heeft net op het hoogste niveau gesport. Wees lief en dankbaar voor je lichaam. Afvallen en strak worden komt wel weer. Voor nu heeft het een prachtig kindje op de wereld gezet, en dat is even genoeg.

6. Je geniet niet elk moment, maar dat is oké

Als je net bevallen bent, zit je niet constant op een roze wolk. Tuurlijk, je voelt je de gelukkigste moeder van de wereld als je baby lekker op schoot ligt te slapen of voor het eerst naar je lacht, maar er zijn ook genoeg momenten dat 'moederen' gewoon zwaar is. Spreek het uit! Dat lucht op!

7. Jij bent de expert op het gebied van jouw baby

Wat mensen ook adviseren, en dat doen ze vaak, jij kent je baby het beste. Misschien niet de eerste dagen na de geboorte, maar je zal zien dat je steeds beter begrijpt hoe je kindje beweegt, slaapt, drinkt en eet. Elke baby is anders, maar dit is die van jou!

8. Je bent niet alleen

Hoewel je je soms heel alleen kan voelen in het vierde trimester, ben je dat niet. Er zijn ontzettend veel deskundigen die je kunnen helpen op het gebied van lactatie, swaddelen, borst- of flesvoeden, enzovoorts. En waarschijnlijk staan er vast en zeker ook genoeg vriendinnen en familieleden klaar om je te helpen als je daar behoefte aan hebt. Als moeder hoef je echt niet alles alleen te doen. Vraag hulp als je daar behoefte aan hebt, of neem eens contact op met andere moeders met baby's van dezelfde leeftijd. Het uitwisselen van tips en de herkenning kan ontzettend helpen. Lees ook: Is mijn baby een huilbaby? In beeld: bevallen via keizersnede Postpartumlife in 7 cartoons Borstvoeding: de 6-6-6-6-regel Alles over de postnatale depressie Tips van de slaapcoach om je baby een goed slaappatroon aan te leren


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram