Nieuw bewijs dat paracetamol toch niet 100% veilig is tijdens de zwangerschap

dossier

Wie tijdens de zwangerschap ziek wordt, zal het geweten hebben: slechts weinig geneesmiddelen zijn toegestaan. Paracetamol is wel perfect veilig voor je ongeboren kindje, werd altijd gezegd, maar alsmaar meer studies spreken dat tegen.

Testosteron

Wetenschappers buigen zich al lang over de impact van paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap. In 2008 ontdekten onderzoekers dat het de kans op astma verhoogt, en jaren geleden bewees een ander team dat het medicijn reproductieve gezondheidsproblemen uitlokt bij jongens, zoals een verhoogde kans op onvruchtbaarheid, zaadbalkanker en niet ingedaalde zaadballen. In 2015 ontdekten onderzoekers aan de Universiteit van Edinburgh hoe dat kwam: langdurig gebruik van paracetamol doet de testosteronproductie afnemen.

Gedragsproblemen

Een ander onderzoek suggereert dat paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap bij 5% van de kinderen een stempel drukt op de neurologische ontwikkeling. “Paracetamol op 18 en 32 weken zwangerschap kan geassocieerd worden met een verhoogde kans op gedragsproblemen en hyperactieve symptomen, en bij 32 weken zwangerschap zou het een hogere kans op emotionele problemen geven”, klonk het, en dus concludeerden ook deze onderzoekers dat enige voorzichtigheid wel op zijn plaats was. “Het risico van het niet behandelen van koorts of pijn tijdens de zwangerschap zou zorgvuldig moeten worden afgewogen tegen mogelijke schade die paracetamol aan het nageslacht toebrengt”, aldus de auteurs. Bij die studie werd echter geen rekening gehouden met hoeveel paracetamol de vrouwen slikten en hoelang.

Autisme en ADHD

Vandaag doen nieuwe cijfers alweer stof opwaaien, want Spaans onderzoek bewijst dat kinderen die vóór de geboorte aan paracetamol zijn blootgesteld, 19 procent meer kans hebben op de ontwikkeling van autisme en 21 procent meer kans op ADHD. Hoofdauteur van de studie Sílvia Alemany benadrukt in een interview aan Scientias dat het, in tegenstelling tot voorgaande onderzoeken, om een grootse steekproef gaat. Maar liefst 73.881 kinderen uit verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Nederland, Italië, Griekenland en Spanje, werden opgevolgd vanaf de vroege zwangerschap tot in de kindertijd.

Voorschrift?

“Paracetamol is de veiligste pijnstiller voor het ongeboren kind,” besluit onderzoeker Sunyer. “Maar zelfs paracetamol heeft bijwerkingen. Hoewel deze pijnstiller zwangere vrouwen en kinderen niet onthouden mag worden, zijn we het wel met eerdere aanbevelingen eens, die stellen dat het beter zou zijn als het alleen geslikt wordt als het écht nodig is. Zeker gezien het toenemende bewijs over het verband tussen paracetamolgebruik en de neurologische ontwikkeling. Hoewel het risico klein is, zou toch moeten worden voorkomen dat dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap zonder recept kan worden ingenomen.”

Lees ook:
Krijg je slappe borsten door borstvoeding?
Waarom is cytomegalovirus (CMV) gevaarlijk tijdens de zwangerschap?
Wat is zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie en hoe gevaarlijk is het?
Recept: alcoholvrije sangria

Bronnen:
sciencemag.org
nih.gov
JAMA Network
ISGLOBAL
scientias.nl
SpringerLink


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram