Niet zwanger bij gebruik acnemiddel isotretinoïne

123-acne-voorhoofd-10-18.png

nieuws Isotretinoïne is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven bij ernstige vormen van acne die niet reageren op andere geneesmiddelen. Vanwege het grote risico op aangeboren afwijkingen (teratogeen) tijdens zwangerschap, mag isotretinoïne (merknamen Isocural, Isosupra Lidose, Isotretinoine EG, Roaccutane) niet gebruikt worden bij zwangere vrouwen en tijdens borstvoeding. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die het geneesmiddel nemen, moeten doeltreffende anticonceptie gebruiken, die bij voorkeur bestaat uit 2 aanvullende methoden (waaronder 1 barrièremethode zoals een condoom) die zonder onderbreking worden toegepast vanaf 1 maand voorafgaand aan behandeling tot en met een maand na beëindiging van de behandeling. Voor het eerste gebruik van isotretinoïne moet een zwangerschapstest uitgevoerd worden.

Uit onderzoek in Nederland blijkt dat slechts 60% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd die met isotretitoïne worden behandeld, gelijktijdig anticonceptie gebruiken.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram