Minder open ruggetjes door extra foliumzuur

nieuws Het verrijken van voedingsmiddelen met foliumzuur lijkt in de VS vruchten af te werpen. Sinds dit gebeurt, is het aantal geboorten van kinderen met een open ruggetje of een anencefalie (zonder hersenen) met respectievelijk 23 en 11 procent gedaald. Dat meldt de Journal of the American Medical Association (JAMA).

Sinds 1996 is in de VS de toevoeging van foliumzuur aan graanproducten toegestaan en sinds 1998 is dit zelfs verplicht. Onderzoekers verzamelden gegevens over de 3,5 miljoen pasgeborenen die jaarlijks werden geboren in 45 Amerikaanse staten gedurende de periode 1990-1999. Vervolgens vergeleken zij het vóórkomen van neuralebuisdefecten in de periode vóór de verrijking van graanproducten met foliumzuur (oktober 1995 tot december 1996) met eenzelfde periode waarin verrijking verplicht was (oktober 1998 tot december 1999).

Het aantal gevallen van spina bifida -een open ruggetje- nam vooral in 1999 overduidelijk af met maar liefst 23 procent. De onderzoekers stellen op grond van de onderzoeksresultaten vast dat het vóórkomen van neuralebuisdefecten in het algemeen onder pasgeborenen is gedaald sinds de verrijking van graanproducten met foliumzuur in de VS is verplicht. Zij tekenen daarbij wel aan dat de uitkomsten van hun onderzoek enige beperkingen hebben. De geboortecertificaten die zij als bron van hun onderzoek hebben gebruikt, zijn niet altijd voor 100 procent betrouwbaar.

Lees ook: Foliumzuur


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram