Meer thuisbevallingen

nieuws Er vonden in 2004 in ons land 557 thuisbevallingen plaats, of 70 meer dan een jaar tevoren.

Dat blijkt uit cijfers van de ziekteverzekering, die gisteren in Het Belang van Limburg stonden. Thuisbevallen is vooral in Vlaanderen aan een opmars bezig: slechts één op de tien thuisbevallingen vindt in Franstalig België plaats.

,,Het is een toenemende trend om een eerste kind in het ziekenhuis te krijgen, samen met een zelfstandige vroedvrouw. Moeder en kind vertrekken dan zo snel mogelijk weer naar huis. Loopt dat goed, dan kiezen vrouwen ervoor om de tweede keer thuis te bevallen', zegt Leen Massy, vroedvrouw van Bolle Buik in Vlaams-Brabant.

Er zijn volgens haar almaar meer zelfstandig werkende vroedvrouwen, die zwangerschappen en thuisbevallingen begeleiden. ,,Wat het fenomeen van het vroedvrouw-shoppen in de hand werkt', zegt Massy. ,,Jonge vrouwen bevallen tegenwoordig heel erg bewust: ze willen een natuurlijke bevalling, ze willen thuis bevallen en ze overwegen goed wie die bevalling mag begeleiden. Sommigen bezoeken drie tot vier vroedvrouwen voor ze hun keuze maken. Dat zagen we vroeger niet vaak.'

,,Op zich is dat natuurlijk goed nieuws: de boodschap die we met Bolle Buik jaren geleden al verspreidden, slaat blijkbaar aan. Studies hebben uitgewezen dat begeleiding van laagrisicozwangerschappen door vroedvrouwen een uitstekend resultaat heeft. Er zijn nu vroedvrouwen in élke provincie die meedoen.'

Jaarlijks worden in ons land ongeveer 112.000 kinderen geboren. Het succes is dus relatief: het gaat nog altijd maar om 1 procent. In Nederland wordt 30 procent van de kinderen thuis geboren.

externe link : Bolle buik

externe link : Vlov.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram