Maximaal 48 uur weeënremmers

nieuws Vrouwen die veel te vroeg dreigen te bevallen, hoeven niet langer dan 48 uur behandeld te worden met weeënremmers. Dit concluderen onderzoekers van het Verloskundig Consortium in JAMA (Journal of the American Medical Association). Het onderzoek naar de effecten van de behandeling van vroeggeboorte vond plaats in alle Nederlandse ziekenhuizen met een intensive care voor te vroeg geboren kinderen.

Vroeggeboorte is de belangrijkste oorzaak van babysterfte en ernstige ziekte. Vaak worden kinderen te vroeg geboren omdat de weeën te vroeg beginnen. In dat geval wordt geprobeerd de baring uit te stellen met weeënremmers, in combinatie met medicijnen (corticosteroïden) die het kind beter bestand maken tegen vroeggeboorte. Tot nu toe was niet bekend hoe lang weeënremmers gegeven moeten worden. Het is belangrijk om dat te weten, omdat het onnodig geven van medicijnen aan zwangere vrouwen mogelijk schadelijk is voor moeder en kind.

Het Verloskundig Consortium vergeleek tussen 2008 en 2010 het effect van het kortdurend (48 uur) en langdurend gebruik (twee weken) van weeënremmers. Aan deze studie namen ruim 400 zwangere vrouwen deel. Alle vrouwen kregen 48 uur weeënremming om in die periode de medicijnen voor de longrijping van het ongeboren kind (corticosteroïden) te laten inwerken en de zwangere vrouwen over te plaatsen naar een van de tien ziekenhuizen met een neonatale Intensive Care Unit. Vervolgens bepaalde loting welke vrouwen hierna gedurende twaalf dagen tabletten met weeënremming (nifedipine) kregen of tabletten met een placebo (nepmiddel).

Geen voordelen
Opvallend genoeg was het aantal kinderen dat ernstig ziek werd of overleed in beide groepen vrijwel gelijk. Ook werd er geen verschil gevonden in geboortegewicht, duur van beademing of opnameduur van de kinderen. Evenmin nam de zwangerschapsduur toe bij de vrouwen met langdurig gebruik van weeënremming. Wél hebben weeënremmers enige invloed op het bloedverlies tijdens de bevalling: vrouwen met langdurige weeënremming verliezen iets meer bloed.

Bij vrouwen met een verhoogd risico op een vroegtijdige bevalling - bijvoorbeeld bij een tweelingzwangerschap - werd evenmin een verschil in zwangerschapsduur of kans op ernstige complicaties bij de geboren kinderen gevonden. Andere weeënremmers lijken op basis van literatuuronderzoek ook niet effectiever bij langdurig gebruik.


Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram