Mag je 's nachts werken als je zwanger bent?

dossier We spreken van nachtwerk als je arbeid verricht tussen 20 uur en 6 uur. Wat zegt de wet over nachtwerk bij zwangerschap?

Op eigen initiatief

Als je in de privésector werkt, kan je vanaf drie maanden voor de uitgerekende bevallingsdatum (dus vanaf week 28) tot drie maanden na de geboorte aan de werkgever vragen om geen nachtarbeid meer te moeten verrichten. Deze aanvraag moet schriftelijk gebeuren. Als je arts al vroeger in de zwangerschap van oordeel was dat je beter geen nachtarbeid zou verrichten in het belang van jouw gezondheid of die van je kindje, dan volstaat een medisch attest om nachtarbeid te verbieden. Op basis van een medisch attest is het zelfs mogelijk om dagarbeid aan te vragen na de bevallingsrust, en dat voor onbepaalde duur.

Verplicht

Gedurende de laatste acht weken voor de uitgerekende bevallingsdatum, normaal dus vanaf week 32, kan geen enkele zwangere vrouw nog verplicht worden om nachtarbeid te verrichten. Dat verbod geldt voor alle sectoren, dus ook de openbare sector. Je mag in die periode wel vrijwillig nachtarbeid verrichten, maar dat wordt zeker niet aangeraden. De werkgever kan dat niet weigeren. Je moet tijdens deze periode overdag tewerkgesteld worden. Is dat om technische redenen of om andere gegronde redenen onmogelijk, dan wordt de arbeidsovereenkomst tijdelijk geheel of gedeeltelijk geschorst. Dat betekent dat je dus niet meer moet gaan werken. Tijdens deze periode moet je werkgever je overdag tewerkstellen. Als dat niet mogelijk is, kan de arbeidsovereenkomst geheel of deels geschorst worden. Ter compensatie krijg je een uitkering in het kader van de moederschapsbescherming. Meer daarover lees je hier. Lees ook: Alles wat je moet weten over werken tijdens je zwangerschap Bronnen: www.werk.belgie.be https://igvm-iefh.belgium.be http://www.riziv.fgov.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram