Inleiding bevalling op 39 weken voorkomt keizersnede

123-infuus-zh-chemo-mediIV-09-18.jpg

nieuws

Het inleiden van de bevalling op 39 weken bij gezonde vrouwen met een eerste kind vermindert de kans op preeclampsie en een keizersnede. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

De studie vergeleek ruim 3000 gezonde vrouwen bij wie de zwangerschap op 39 weken werd ingeleid met evenveel vrouwen waarbij de zwangerschap niet werd ingeleid en de bevalling werd afgewacht. De tweede groep beviel gemiddeld één week later dan de groep waarbij de bevalling werd ingeleid.

In de groep waarbij de bevalling werd ingeleid was de kans op ernstige neonatale complicaties iets lager dan in de tweede groen (4,3 procent tegenover 5,4 procent). De kans op preeclampsie lag bij de inleidingen lager dan in de wachtgroep (9 versus 14 procent). Ook de kans op een keizersnede lag beduidend lager in de ingeleide groep (18,6 tegenover 22,2 procent). 

Dat betekent niet dat alle bevallingen op 39 weken moeten ingeleid worden, zo benadrukken de onderzoekers. Maar het betekent wel dat inleidingen op 39 weken een verantwoorde keuze kan zijn die minstens even veilig is voor moeder en kind. 

Laatst bijgewerkt: september 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram