Ingeleide bevallingen gehalveerd

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
haar-wassen-pesgeb.jpg

nieuws Bijna één baby op de vijf wordt met een keizersnede geboren en het aantal keizersneden blijft toenemen. Een verontrustende trend, zegt professor Marleen Temmerman van het Gents Universitair Ziekenhuis. Een van de oorzaken is het grote aantal ingeleide bevallingen.

Zo'n 33 procent van de bevallingen in België wordt ingeleid. Dat is een pak meer dan in de omringende landen. In het Gentse UZ was dat zelfs 40 procent.

'Bij slechts 10 procent daarvan speelt een goede medische reden een rol om de baring kunstmatig op gang te brengen: bijvoorbeeld voor diabetici en vrouwen met een hoge bloeddruk. Bij de andere 90 procent gaat het om comfortredenen: omdat de toekomstige moeder last krijgt van rugpijn, slapeloosheid en andere vervelende maar ongevaarlijke kwaaltjes, of omdat het beter past in de agenda van de arts', zegt Temmerman.

Inductie is nochtans niet zonder gevaar, zeker wanneer de baarmoederhals nog niet echt rijp is. 'De bevallingsarbeid kan daardoor gevoelig langer en uitputtender worden en dat leidt uiteindelijk tot een toename van het aantal keizersneden en kunstverlossingen. Sinds we de patiënten mondeling op die risico's wijzen, is het aantal inducties spontaan naar 33 procent gezakt. Sinds ze ook een formulier ondertekenen dat ze op de hoogte zijn van de technieken en de voor- en nadelen kennen, zakte het aantal nog verder naar 26 procent', aldus Temmerman.

Temmerman hoopt met haar onderzoek dat er een richtlijn komt waarin geadviseerd wordt om geen inducties te doen vóór de 41ste week. 'Als we de tijd nemen om de vrouwen te informeren, zijn velen gerust bereid om nog een week te wachten.'

Lees ook: De invloed van water gedurende de arbeid (onderwaterbevalling)

Lees ook: Zo natuurlijk mogelijk bevallen


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram