Hoe kunt u psoriasis behandelen tijdens een zwangerschap?

123h-psoriasis-vr-zwang-10-18.jpg

dossier

De kans dat psoriasis verbetert in de zwangerschap is groter dan dat het verergert, omdat de afweer tijdens de zwangerschap op een lager pitje staat. Na de bevalling is dat dan weer andersom. 
Soms kan tijdens de zwangerschap een zeldzame vorm van psoriasis ontstaan: psoriasis pustulosa (ook wel psoriasis Von Zumbusch of puistjespsoriasis genoemd). Hierbij worden de psoriasisplekken bedekt met troebele blaasjes (puistjes of pustels). Daarna gaat de huid schilferen. Zij kunnen voorkomen op het hele lichaam of alleen op de handpalmen en voetzolen. In de regel herstelt de huid vanzelf na een paar weken, maar na verloop van tijd kan de psoriasis pustulosa weer terugkomen.

Behandeling

De meeste crèmes of zalven kunnen zonder veel problemen worden gebruikt bij zwangeren, met uitzondering van dithranol (cignoline). Het wordt eveneens afgeraden crèmes en zalven op basis van vitamine D- derivaten, zoals calcipotriol of tacalcitol tijdens de zwangerschap te gebruiken. 
Indien u zich tijdens een zwangerschap wil behandelen voor een psoriasis die niet te uitgebreid is, gebruikt men het best cortisonecrèmes of -zalven. Indien het gaat om een uitgebreide vorm van psoriasis die over grote delen van het lichaam voorkomt en die nog moeilijk met crèmes of zalven te behandelen valt, is een behandeling met ultraviolet licht aangewezen. Hier verdient dan UVB behandeling de voorkeur. Het nadeel van UVB behandeling tijdens de zwangerschap is dat hierdoor een zwangerschapsmasker kan ontstaan. Een andere vorm van lichttherapie is PUVA, maar PUVA is tijdens de zwangerschap af te raden omwille van de medicatie die men moet nemen (psoralenen). 
Krachtiger behandelingen met medicaties als vitamine A zuur derivaten of retinoïden, methotrexaat of cyclosporine zijn absoluut te vermijden tijdens de zwangerschap en mogen in geen geval, zelfs niet tijdens een korte periode, worden gebruikt. Ook fumaarzuur wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

Meer info

www.nvdv.nl/wp-content/uploads/2014/08/Folder-Psoriasis-bijlage-117-Vragen-en-antwoorden.pdf
www.huidinfo.nl/p/psoriasis
www.lareb.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram