Gezondheid bij begin zwangerschap is essentieel

nieuws De eerste weken van de zwangerschap lijken cruciaal voor de rest van het leven van een ongeboren kind. Aanstaande moeders zouden daarom al vóór de zwangerschap hun levensgewoonten moeten aanpassen. Anders lopen zij twee- tot driemaal verhoogd risico op een te vroeg of te klein geboren kind.

Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association, blijkt dat zaken als roken, een tekort aan foliumzuur of een hoge bloeddruk ook in de beginfase van de zwangerschap een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder.
Eerst werd aangenomen dat de groei van de foetus gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap bij alle kinderen redelijk gelijk was en dat levensgewoonten van de moeder hier weinig invloed op hadden.
Nu is echter gebleken dat door invloed van de moeder het ongeboren kind vanaf het prille begin kan kampen met een groeiachterstand. Hierdoor bestaat een twee- tot driemaal verhoogd risico op een te vroeg of te klein geboren kind. Hiervoor hebben zij bij 1600 moeders echometingen verricht tussen de tiende en dertiende week van de zwangerschap.

Ongunstige omstandigheden in de eerste periode van de zwangerschap kunnen leiden tot complicaties rondom de geboorte. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot babysterfte. Belangrijke oorzaken voor babysterfte zijn dat het kind te vroeg wordt geboren (vóór de 37e week) of een te laag geboortegewicht heeft (lichter dan 2500 gram). Deze factoren worden in belangrijk mate bepaald door de groei van het kind in de baarmoeder.
Daarnaast kan het nadelige gevolgen hebben voor het verdere leven van het kind. Een kind dat te klein wordt geboren, vertoont gedurende de eerste twee jaar vaak een flinke inhaalgroei. Dat lijkt positief, maar uit ander onderzoek is al gebleken dat een dergelijke inhaalgroei weer een groter risico met zich meebrengt op hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes op volwassen leeftijd.
Gezien de grote risico’s van ongunstige omstandigheden in de allereerste weken van de zwangerschap zouden moeders vóór de zwangerschap hun leefgewoonten al moeten aanpassen, in plaats van pas in het begin van de zwangerschap zoals nu nog vaak gebeurt.


Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram