Extra calcium vermindert kans op zwangerschapsvergiftiging

nieuws Wanneer alle zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap calciumsupplementen zouden gebruiken, kan dit leiden tot een vermindering van het aantal gevallen van pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) met meer dan een kwart. Dit hebben onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC+ berekend.

Pre-eclampsie is een zwangerschapscomplicatie die voor moeder en kind levensbedreigend kan zijn, en vaak gepaard gaat met groeivertraging en vroeggeboorte van het kind. Een op de dertig zwangerschappen wordt getroffen door pre-eclampsie.

Calciumlsupplementen
Uit studies is gebleken dat vrouwen die starten met het gebruik van calciumsupplementen in het tweede trimester van de zwangerschap, en ermee doorgaan tot het eind van de zwangerschap, de kans op het krijgen van pre-eclampsie reduceren met 55%. De kans op een te vroeg geboren kind wordt verminderd met 24%. De positieve invloed van het gebruik van calciumsupplementen is het grootst bij vrouwen met een lage calciuminname en vrouwen met een verhoogde kans op pre-eclampsie.

Calciumsupplementen worden momenteel door minder dan 5% van de zwangere vrouwen gebruikt. Opschroeven van dit percentage naar 100% zou het aantal gevallen van pre-eclampsie kunnen verminderen met meer dan de helft.
De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert voor zwangere vrouwen een inname van calcium van minimaal 1 gram per dag. Naar schatting zit één op de drie zwangere vrouwen onder deze grens.
Calcium zit vooral in zuivelproducten, maar ook in groente en noten. Personen die weinig zuivelproducten gebruiken hebben meer kans op onvoldoende calciuminname.
De calciumpreparaten waarvan positieve effecten werden aangetoond in de voornoemde onderzoeken bevatten 1 tot 2 gram calcium. De meeste multivitaminepreparaten voor zwangeren bevatten slechts een kleine fractie van deze hoeveelheid. Zwangere vrouwen die willen starten met gebruik van calciumsupplementen wordt geadviseerd dit te overleggen met hun verloskundige of gynaecoloog.

Wie moet een supplement nemen?
In een reactie op deze studie zegt de KNOV, de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Verloskundigen dat de studie gebaseerd is op een rekenmodel. In dit model zijn verschillende aannames gedaan. Vervolgens wordt uitgerekend wat, gegeven deze aannames, het effect op het aantal vrouwen met pre-eclampsie zou zijn. De resultaten uit een rekenmodel moeten echter vertaald worden naar de dagelijkse praktijk.
De KNOV raadt aan om bij elke zwangere vrouw na te gaan of zij voldoende calcium via hun voeding binnenkrijgen. In geval van een tekort kan een supplement worden voorgeschreven.
Bij zwangere vrouwen met een of meer risicofactoren op een hypertensieve aandoening, zoals pre-eclampsie in de vorige zwangerschap en een eerste zwangerschap, kan een calciumsupplement aangeraden worden.
Een maximum hoeveelheid van 2500 mg (of 2,5 gram) calcium per dag is ‘veilig'.

http://www.mumc.nl/actueel/nieuws/extra-calciumgebruik-kan-leiden-tot-een-kwart-minder-gevallen-van
http://www.knov.nl/actueel-overzicht/nieuws-overzicht/detail/advies-over-calciumgebruik-om-zwangerschapsvergiftiging-te-voorkomen/1798


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram