Chemotherapie voor borstkanker veilig tijdens zwangerschap

nieuws Een nieuwe Duitse studie in het vakblad Lancet Oncology bevestigt een eerdere studie aan de KU Leuven dat kinderen geboren uit moeders die tijdens de zwangerschap chemotherapie kregen, hiervan weinig hinder ondervinden.

Blootstelling aan chemotherapie (in deze studie meestal anthracycline) tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap leidde niet tot een verhoogde kans op afwijkingen bij het kind. De kinderen waren gemiddeld wel iets lichter bij de geboorte, maar dat had vooral te maken met het feit dat veel bevallingen voortijdig op gang werden gebracht en niet met de chemotherapie. Bij zwangere vrouwen die chemotherapie krijgen, wordt de bevalling vaak ingeleid wanneer de foetus levensvatbaar is, maar nog niet voldragen. Het is belangrijk om vroeggeboorte indien mogelijk te vermijden, zo stippen de onderzoekers aan.


Laatst bijgewerkt: mei 2022
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram