De ultieme checklist: 15 dingen die je moet regelen tijdens je zwangerschap

dossier

Negen maand zwanger zijn lijkt misschien lang, maar het geeft je niet alleen de tijd om je mentaal voor te bereiden op de komst van jullie kindje, er moeten ook heel wat praktische zaken geregeld worden. Geen zorgen, wij hebben een handig overzicht voor jou.

Voor je zwangerschap

Ziekenfonds en hospitalisatieverzekering

In de aanloop naar je zwangerschap loont het de moeite om de voordelen voor zwangere vrouwen en jonge mama’s van de verschillende ziekenfondsen te vergelijken. Zo kan je kiezen om aan te sluiten bij een ziekenfonds dat het beste bij je past en mooie babyvoordelen biedt. Om zeker te zijn dat je bevalling geen dure grap wordt, sluit je ook best een goede hospitalisatieverzekering af vóór je zwanger wordt. Verzekeraars hanteren namelijk een wachttijd na aansluiting. Als je pas aansluit wanneer je al zwanger bent, informeer je best bij je verzekeraar onder welke voorwaarden je nog een (gedeeltelijke) terugbetaling kan krijgen.

Net zwanger

Gynaecoloog, vroedvrouw en doula

Er zijn 3 à 4 echografieën waarvoor je sowieso bij de gynaecoloog moet zijn, ga dus op zoek naar een verloskundige waar je je fijn bij voelt. Daarnaast kan je ook bij een vroedvrouw terecht voor pre- en postnatale opvolgmomenten, of als je bepaalde vragen of bezorgdheden hebt, al dan niet van medische aard. Dankzij je ziekenfonds krijg je de som die je voor een vroedvrouw betaalt trouwens terugbetaald. Een doula zorgt dan weer voor de emotionele en praktische begeleiding, zowel tijdens de zwangerschap als bij de bevalling en in de kraamtijd.

Kinderopvang

Je kan kiezen tussen een onthaalouder of crèche. Bij een crèche zitten er doorgaans meer kindjes, opgedeeld volgens leeftijd. Op veel plaatsen zijn er wachtlijsten, dus snel zijn is de boodschap.

Werk

Als je zwanger bent en je hebt vast werk, is het belangrijk om je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Dat kan via een aangetekende zending, maar ook een attest van je arts of gynaecoloog volstaat, zolang de brief maar de vermoedelijke bevallingsdatum vermeldt. Van zodra je meedeelt dat je zwanger bent, geniet je van enkele wettelijke beschermingen. Zo ben je bijvoorbeeld beschermd tegen ontslag tot één maand na het moederschapsverlof.

Tijdens je zwangerschap

Perinatale kinesitherapie

Bij de kinesitherapeut kan je terecht voor de prenatale zwangerschapsgymnastiek en ademhalingstechnieken die je tijdens de bevalling helpen om de weeën op te vangen. De postnatale sessies zorgen dan weer voor een vlotter herstel. Je krijgt 9 consultaties deels terugbetaald via je ziekenfonds.

Kraamhulp

Kraamhulp zorgt ervoor dat de thuiskomst zo rustig mogelijk kan verlopen door te helpen bij allerlei niet-medische taken. De baby een badje geven bijvoorbeeld, maar ook inkopen doen, broer of zus naar school brengen enzovoort, zodat jij kan genieten van welverdiende rust. Je hebt recht op 80 uur kraamhulp verspreid over vier maanden: van één maand voor je bevalling tot drie maanden erna. Voor een tweeling heb je recht op 160 uur. Regel dit tijdig, want er zijn lange wachtlijsten! De kostprijs varieert per gezin en is afhankelijk van het netto-inkomen, het ziekenfonds waarbij je aangesloten bent en welke hospitalisatieverzekering je hebt.

Groeipakket

Kleine kindjes… grote kosten. Het eenmalige startbedrag van € 1.144,44 per kind is dus mooi meegenomen. Kies zelf de uitbetaler van jouw groeipakket. Bij aanvraag vóór de geboorte, bezorg je een doktersattest met de vermoedelijke geboortedatum. Bij een adoptie bezorg je de uitbetaler een kopie van het verzoekschrift tot binnen- of buitenlandse adoptie.

Moederschapsrust en -uitkering

Als werkneemster of ambtenaar heb je recht op 15 weken moederschapsverlof, als zelfstandige in hoofdberoep of meewerkende echtgenote heb je recht op 12 weken. Ten laatste zeven weken voor de uitgerekende bevallingsdatum bezorg je daarvoor een medisch attest aan je werkgever, met daarop de vermoedelijke geboortedag en de begin- en einddatum van je verlof.

Tijdens het moederschapsverlof zorgt je ziekenfonds voor je uitkering. Aanvragen kan ten vroegste zes weken voor de bevalling. Bezorg daarvoor een medisch attest met je vermoedelijke bevallingsdatum en dan krijg je een invulblad toegestuurd.

Cadeautjes

Tijdens je zwangerschap kan je een geboortelijst aanmaken vol spullen die je nodig hebt voor je kindje. Wie graag een cadeautje wil kopen om je kleine spruit te verwelkomen, kan zo iets kiezen waar je oprecht blij mee bent. Een geboortelijst leggen kan bij een fysieke winkel naar keuze, handig als je graag wat extra uitleg wil, maar ook digitaal.

Ook je ziekenfonds voorziet een geboortegeschenk, al zit daar veel verschil op van ziekenfonds tot ziekenfonds. Kies dus goed!

Geboorteplan

Een geboorteplan helpt een kader te schetsen van hoe je graag zou bevallen: thuis, in een bevallingsbad, met of zonder verdoving enzovoort. Je bezorgt dat plan aan je gynaecoloog of vroedvrouw zodat de zorgverleners in de mate van het mogelijke rekening kunnen houden met jouw wensen.

Ziekenhuistas

Vanaf week 35 en zeker vanaf week 37 is het handig om je ziekenhuistas klaar te hebben. Ook als je van plan bent om thuis te bevallen, want het kan zijn dat je onverwachts toch naar het ziekenhuis moet. Vergeet ook de nodige documenten niet… én het koffertje van je kindje natuurlijk.

Na de geboorte

Geboortekaartje

Je zou het in de euforie na de bevalling nog vergeten. Dat mooie geboortekaartje dat je voorbereid hebt, moet je nog even aanvullen (datum, gewicht, lengte,…) en laten drukken natuurlijk!

Erkenning

Je kindje moet officieel aangegeven worden bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het geboren is. In sommige ziekenhuizen is hiervoor een apart loket voorzien. Dat bespaart je een tripje naar het gemeentehuis. Als je niet getrouwd bent, maar je wel wilt dat je partner ook de officiële vader of meemoeder is voor de overheid, dan dien je samen de ongeboren baby te erkennen.

Ziekenfonds

Heb je de geboorteakte in handen? Mail ze meteen door naar je ziekenfonds. Op basis hiervan berekenen ze de precieze duur van je moederschapsverlof en wordt je kindje mogelijk meteen ingeschreven als persoon ten laste. Vanaf dan kan je ook genieten van de babyvoordelen van je ziekenfonds.

Geboorteverlof

Van die kleine spruit genieten, is leuker met twee! Om het geboorteverlof van je partner in orde te brengen, breng je de werkgever en het ziekenfonds op de hoogte. Je partner dient ook het inlichtingenblad in te vullen om een uitkering te kunnen ontvangen.


Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram