Borstvoeding bevat meer dan 700 soorten bacteriën

nieuws Onderzoek toont aan dat borstvoeding meer dan 700 soorten bacteriën kan bevatten ( American Journal of Clinical Nutrition).
Spaanse wetenschappers verzamelden moedermelk die kinderen kort na de geboorte, na een maand en na zes maanden kregen.

Vervolgens bestudeerden ze hoeveel verschillende soorten bacteriën erin zaten. De eerste melk die een vrouw na de bevalling produceert – ook wel colostrum genoemd – bleek soms meer dan 700 soorten micro-organismen te bevatten. In de eerste moedermelk zaten bacteriën uit geslachten als Weissella, Staphylococcus, Streptococcus en Lactococcus.

Uit het onderzoek blijkt dat de moedermelk van vrouwen met overgewicht en vrouwen die tijdens de zwangerschap veel bijkomen, minder verschillende soorten bacteriën. Ook de moedermelk van vrouwen die middels een keizersnede bevallen is minder divers, tenzij de keizersnee niet gepland is. Dat wijst erop dat de hormonen van de moeder op het moment van bevallen een grote invloed uitoefenen op de moedermelk.

Het is nog niet helemaal duidelijk welke rol de bacteriën die het kindje middels de moedermelk binnenkrijgt, spelen. Mogelijk helpen ze het kindje bij het verteren van de melk en maken ze het kindje immuun voor bepaalde stoffen.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram