Arts gaat te snel over tot ivf

Laatst bijgewerkt: maart 2022

nieuws Artsen kunnen paren met een onvervulde kinderwens vaak moeilijk overtuigen om te wachten met een vruchtbaarheidsbehandeling, ook al is dat meestal verstandiger. Dat blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Voor een kwart van de paren met een onverklaarde onvervulde kinderwens is de kans om spontaan zwanger te worden even groot als met een vruchtbaarheidsbehandeling.

De richtlijn van de beroepsvereniging van gynaecologen (NVOG) adviseert een afwachtend beleid van zes tot twaalf maanden bij paren met een goede kans op natuurlijke conceptie. In de praktijk hebben artsen hier echter moeite mee, blijkt uit het onderzoek.

Paren die bij de gynaecoloog aankloppen, hebben weinig vertrouwen in de kans op natuurlijke conceptie. Patiënten begrijpen ook de reden van het afwachtend beleid niet en overschatten de slagingspercentages van vruchtbaarheidsbehandelingen.

Artsen op hun beurt vinden het lastig patiënten te overtuigen dat vroege behandeling weinig meerwaarde heeft. Verder is de de kennis van sommige artsen niet up-to-date en niet alle artsen zijn het eens met de richtlijn van het NVOG. Fertiliteitartsen leven het afwachtend beleid beter na dan gynaecologen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram