Antidepressiva veilig tijdens eerste trimester zwangerschap

123-vr-pil-psych-depr-170-08.jpg

nieuws Een nieuwe Amerikaanse studie bevestigt dat antidepressiva uit de groep van de Selectieve serotonine-heropnameremmer (SSRI's), veilig zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Volgens dit onderzoek hebben vrouwen die tijdens het eerste trimester van hun zwangerschap antidepressiva gebruiken, hebben geen verhoogde kans een kind te krijgen met een hartafwijking. In het verleden verschenen enkele onderzoeken waaruit bleek dat kinderen van vrouwen die in het begin van de zwangerschap antidepressiva namen, een verhoogde kans hadden op een aangeboren hartafwijking. De studie verscheen in het New England Journal of Medicine.

De wetenschappers keken of het risico op hartdefecten toenam als vrouwen tijdens het eerste trimester van hun zwangerschap een antidepressivum slikten. Ze analyseerden daarbij gegevens van bijna 1 miljoen zwangeren. In totaal gebruikten 64.389 vrouwen (6,8%) antidepressiva tijdens het eerste trimester van hun zwangerschap. De meeste gebruikten een SSRI (46.133, 4,9%), vooral sertraline (14.040 vrouwen), gevolgd door paroxetine (11.126) en fluoxetine (11.048). Van de vrouwen die geen antidepressivum gebruikten, kregen 6403 een kind met een hartdefect (72,3 op 10.000 kinderen). Van de kinderen die wel waren blootgesteld aan antidepressiva, hadden er 580 een hartdefect (90,1 per 10.000 kinderen).

De onderzoekers vonden geen verband tussen hartafwijkingen en het gebruik van antidepressiva als ook rekening werd gehouden met andere factoren zoals de ernst van de depressie en het gebruik van andere medicatie.

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram