Alles wat je moet weten over de triple-test

dossier Je eerste afspraak bij de dokter als je zwanger bent, is heel spannend. Er worden verschillende onderzoeken gedaan om na te gaan of je baby gezond is. Een van die testen is de triple-test. Wij vertellen je alles wat je daarover moet weten.

Wat houdt een triple-test in?

De triple-test is een bloedonderzoek waarbij in het bloed van de zwangere vrouw drie stoffen worden gemeten: HCG (humaan gonadotrofine), oestriol en alfa-foetoproteïne (AFP, een eiwit aangemaakt door de foetus). De bloedafname wordt gedaan tussen de 14de en 20ste week van de zwangerschap. Het doel van deze bloedtest is het zoeken naar chromosomale afwijkingen zoals syndroom van Down of neurale buisdefecten zoals een open ruggetje, een open schedel, …

Hoe wordt het risico berekend?

fvruBij kinderen met het Downsyndroom is vaak te weinig AFP in het bloed van de moeder aanwezig. Uit de hoeveelheid AFP, de twee andere merkstoffen en de leeftijd van de moeder wordt de kans op een kind met het Downsyndroom berekend. Als er een teveel aan AFP in het bloed van de moeder aanwezig is, is de kans op een neuraalbuisdefect verhoogd. Om zekerheid te hebben over deze afwijkingen, kunnen er bijkomende testen gedaan worden zoals een combinatietest of een vruchtwaterpunctie. De bloedafname wordt gedaan tussen de 14de en 20ste week van de zwangerschap.

NIPT of niet-invasieve prenatale test

De NIPT vervangt voortaan steeds vaker de triple test en de combinatietest, omdat die minder gevoelig zijn en vaker vals-positieve resultaten geven. Vals-positieve resultaten kunnen dan weer leiden tot overbodige vruchtwaterpuncties. Lees ook: Wat is het verschil tussen een prenatale screening en een prenatale diagnose? Bronnen: www.fara.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram