Alcohol tijdens de zwangerschap: kan af en toe 1 glaasje kwaad?

123h-zwang-drank-zwemb-fruitsap-12-18.jpg

dossier

Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding kan het gebruik van alcohol schadelijk zijn voor de gezondheid van uw baby. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan onder meer leiden tot aangeboren afwijkingen, een groeiachterstand, een miskraam, slaap- en ademhalingsstoornissen, gedrags- en leerproblemen…
Toch blijkt volgens de meest recente Vlaamse gegevens dat bijna een derde van de vrouwen alcohol gebruikt tijdens de zwangerschap en 43 procent tijdens de borstvoedingsperiode. Een grote meerderheid (89,3%) van deze vrouwen drinkt minder dan wekelijks één standaardglas alcohol. Maar één op de tien vrouwen zegt één tot zes standaardglazen alcohol per week te drinken. 

Kan één glaasje kwaad?

Eigenlijk weten we dat niet. Britse onderzoekers analyseerden in 2016 alle studies over dit onderwerp en kwamen tot het besluit dat het niet duidelijk is of licht drinken (minder dan 32 g/week of ongeveer drie standaardglazen) al dan niet kwaad kan in de zwangerschap en welk effect dit dan zou kunnen hebben op de foetus. Maar ze voegen er onmiddellijk aan toe dat dit gebrek aan duidelijkheid niet betekent dat af en toe een glaasje in de zwangerschap wel veilig zou zijn. Er bestaat géén veilige ondergrens waarvan met zekerheid kan gezegd worden dat er geen effect is op de vrucht en op de zwangerschap. Daarom, zo schrijven ze, is het toch maar beter om uit voorzorg helemaal niets te drinken. 

Anderzijds hoeft u zich niet meteen ongerust te maken of schuldig te voelen als u in het begin van de zwangerschap een glaasje hebt gedronken, of bij de komende feestdagen een glaasje drinkt. Een risico betekent niet dat het automatisch leidt tot negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Diverse factoren, zoals genetische gevoeligheid, spelen een rol of alcohol een effect heeft en zo ja welk. Helaas bestaat er (momenteel) geen manier om dat op voorhand te onderzoeken. 
Wel staat vast dat het risico stijgt naarmate het alcoholgebruik toeneemt in hoeveelheid en frequentie. Elke dag van de week één glas of om de paar dagen meer dan één glas, is zeker af te raden. 
Ook binge-drinken - de consumptie van 4 of meer standaardglazen alcohol in twee uur – vergroot het risico op negatieve effecten, ook wanneer dit zich slechts eenmalig voordoet en wanneer de moeder verder geen alcohol meer drinkt tijdens de zwangerschap. 

De officiële aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad en van de Belgische overheid is dan ook duidelijk: helemaal geen alcohol tijdens de zwangerschap. Dat is de enige manier om élk risico te vermijden. 

Wilt u toch meedrinken? Kies dan voor een niet-alcoholisch biertje, wijntje of glas schuimwijn. Of voor een van de vele niet-alcoholische cocktails.

Meer info
www.9-maanden-zonder-alcohol.be
www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/vad006_a4_gids_alcohol_en_zwangerschap_nl_web.pdf
www.druglijn.be/tips-en-advies/zwangerschap
www.gezondzwangerworden.be/alcohol
www.vad.be/assets/alcohol-en-zwangerschap
https://med.kuleuven.be/nl/permanente-vorming/pentalfa/bestanden/2013-2014/02_27/van-mieghem.pdf
https://bmjopen.bmj.com/content/7/7/e015410


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram