9 dingen die je tijdens je zwangerschap aan je partner wil zeggen (maar niet durft)

dossier

Zwanger zijn, dat kruipt in je hoofd. Soms zou je gewoon je partner willen uitnodigen om er een kijkje te komen nemen, zodat je niet op zoek moet naar de woorden die kunnen omschrijven hoe je je voelt. Maarrr, we ‘ve been there! Wij weten maar al te goed wat je doormaakt, dus ga gerust zitten terwijl we alles netjes neerpennen. Gewoon even laten lezen thuis en klaar.

1- Ik ben bang dat je me niet meer mooi vindt

Mijn zwangerschapsacne, zwangerschapsmasker, 18 kilo extra en een libido onder nul… Ik hoop echt dat je me niet laat zitten voor een meisje dat minder zwanger (of minder moeder) is. Om nog maar te zwijgen van de geboorte: een klein mensje zien komen uit wat tot nu toe ‘jouw’ funzone was. Wordt dat niet traumatiserend?

2- Ik wou alleen dat je wat meer moeite deed voor de zwangerschap...

Ik weet dat veel mannen zich pas ‘vader’ voelen op de dag dat ze hun baby eindelijk in hun armen houden, maar toch... Het zou wel leuk zijn als je wat vaker tegen mijn buik zou spreken, hem aanraken, kusjes geven zoals op die typische zwangerschapsfoto's... Trouwens, ik heb het je nog niet verteld, maar ik heb ons ingeschreven voor zo’n fotoshoot, en je móet mee.

3- Ik kan je soms echt niet uitstaan

Het zijn waarschijnlijk de hormonen, en ik durf het je niet goed zeggen, maar je geur maakt me misselijk. En je eet zo luid! Neem het niet persoonlijk, het zal wel overgaan. Hoop ik.

4- Ik wil dat je er voor me bent, ook als ik je wegstuur

Ik weet het, het klinkt tegenstrijdig. En het zal er niet beter op worden. Als ik tijdens de bevalling vraag om me te masseren en onmiddellijk daarna roep dat je van mijn lijf moet blijven, voel je dan vooral niet aangevallen. Geloof me, als je zelf met dikke enkels in zwangerschapsschoenen zou staan, je zou het begrijpen.

5- Ik wil niet vrijen

Ik ben acht maand zwanger, weeg een ton, heb last van reflux, constipatie en winderigheid en voel me ongeveer even sexy als een zeeleeuw in bikini. Om maar te zeggen: nee, ik ben niet in de mood om te vrijen. Je mag wel mijn buik inwrijven met antistriemencrème als je wil, en breng mijn steunkousen mee.

6- Ik wil vrijen

Ja, op andere momenten denk ik wel aan seks. Maar dan eerder ’s nachts, tijdens het slapen. Die seksdromen zijn waanzinnig en ik word er stiekem wel wat opgewonden van.

7- Nee, mijn borsten blijven niet zo

Ja, mijn borsten zijn bijna zo groot als die van Pamela Anderson, maar raak er maar niet aan gewend. Ze blijven niet zo. En als ik vriendinnen mag geloven, zal het na de borstvoeding heel wat minder zijn.

8- Jouw ma maakt me nu al gek

Ik weet dat je moeder het goed bedoelt, maar haar kleinzoon is nog niet geboren en ze werkt nu al op mijn zenuwen. Zij gaat toch niet elke dag langskomen, hé? Is het heel onbeleefd om te vragen of ze het eten aan de voordeur zet?

9- Ik wil een cadeau

Mijn vriendin, die onlangs bevallen is, kreeg van haar man een ‘push present’. Een bedankingscadeau in feite, om de negen maanden zwangerschap tot een goed einde te brengen en nadien een pompoen uit te persen. Zo lief. Ik wil dat ook.  

Lees ook:
De verklarende woordenlijst voor elke papa in spe
Deze papa maakt herkenbare cartoons over het vaderschap
20 dingen die elke man meemaakt als zijn vrouw zwanger is
COLUMN: Proficiat, je bent papa
The good, the bad & the ugly van een zwangerschap


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram