8 redenen waarom keizersnedemama's superhelden zijn

dossier

Alle moeders zijn superhelden, hoe je kind ook ter wereld kwam. Punt. Wie durft opperen dat bevallen via een keizersnede makkelijker is, mag gerust dit artikel lezen. En dan nog een keer opnieuw, voor de zekerheid.

Ze hield het hoofd koel in een stressvolle situatie

Zij voelde hoe haar hart bonkte toen ze onbeweeglijk stil moest zitten voor de epidurale verdoving. En om de spanning en misselijkheid tegen te gaan, telde ze vanop de operatietafel de gaatjes in de plafondtegels, terwijl haar buik achter het gordijn werd opengesneden.

Lees ook: In beeld: bevallen via keizersnede

Ze kon haar baby amper knuffelen

Achter dat gordijn is nauwelijks plaats om je baby deftig te kunnen ontmoeten. En voor ze 't goed en wel besefte, werd die alweer weggehaald... Zij kon enkel aftellen naar de volgende knuffel, want ze moest eerst nog worden toegenaaid.

Ze was aan het bed gekluisterd

Pijnlijke naweeën wegbijten, terwijl een vroedvrouw of haar partner de baby kon verversen, een badje kon geven, het tutje kon aanbieden.

Lees ook: Bevallingsverhaal: “De spoedkeizersnede liep mis.”

Ze moest het doen met een bedpan

En voelde zich negentig jaar oud toen haar vagina in bed werd gespoeld, omdat ze nog niet in staat was om recht te staan.

Ze viel bijna flauw van de pijn

Toen ze voor het eerst uit bed moest. En toen ze moest niezen. En toen ze moest lachen. En toen ze snikte omdat op dag twee de borstvoeding nog steeds niet op gang was gekomen.

Lees ook: Borstvoeding: Heeft een (geplande) keizersnede effect op je melkproductie?

Ze voelde zich hulpeloos

Omdat ze voor alles hulp nodig had: bij het dragen van de maxicosi, als ze inkopen wou doen, bij het openklappen van de kinderwagen die in de koffer geplooid zat...

Ze is teleurgesteld

Omdat ze waarschijnlijk nooit zal weten hoe het voelt om zelf je kindje op de wereld te zetten. Omdat een keizersnede soms als 'makkelijker' wordt beschouwd. En omdat er soms heel licht wordt overgegaan, terwijl het wel een zware operatie is.

Lees ook: 5 vooroordelen over keizersnedes die wij maar al te graag de wereld uit helpen
Lees ook: Getuigenis: “Ik zal nooit natuurlijk bevallen”

Ze draagt een oorlogswonde

Die streep die overblijft, als alle doorgesneden lagen zijn genezen, blijft daar voor eeuwig staan. Maar dat mag, want een keizersnedelitteken is iets om trots op te zijn. Een herinnering aan de dag waarop je leven veranderde.

Lees ook: IN BEELD: Littekens na een keizersnede


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram