20 dingen die elke man meemaakt als zijn partner zwanger is

minimi_foodman_2022.jpg

dossier Word je binnenkort vader? Gefeliciteerd! Papa worden is een geweldige ervaring. De buik van je partner is waarschijnlijk al aardig gegroeid, maar er zijn vast ook veel andere dingen veranderd. Hieronder 20 zaken die je zeker zult herkennen.

Je ziet helemaal niets op die echo

“Hier is het hoofdje”, aldus de gynaecoloog. Jij ziet totaal niets op die echo en je blijft je afvragen waarom zij dat wel kan zien. Gewoon lachen en knikken, papa, gewoon lachen en knikken.

Je moet ijs halen om tien uur ’s avonds

Ze zeggen wel eens dat een vrouw tijdens haar zwangerschap bepaalde goestingskes krijgt. Wat ze je niet vertellen, is dat die ook ’s avonds laat komen. Dat betekent dat je om tien uur, midden in een aflevering van je favoriete serie, ijs moet halen in een nachtwinkel. Ook als het pijpenstelen regent. Hoe kan je dat nu weigeren, als ze het zo lief vraagt?

Je weet niet meer wat je moet koken

Wat voor de zwangerschap haar lievelingseten was, krijgt ze nu niet meer naar binnen en het lijkt wel alsof ze driekwart van de gerechten gewoon niet meer mág niet meer mág eten van de dokter. De sla moet je tien keer wassen en een tomaat zelfs schillen als het even kan. Maar als ze honger heeft moet haar maaltijd natuurlijk wel zo snel mogelijk op tafel staan. Van een uitdaging gesproken. 

Ze kan je niet meer ruiken

Je vrouw heeft last van zwangerschapsmisselijkheid en is plots extra gevoelig voor geuren, wat kan betekenen dat ze ineens een hekel krijgt aan je deodorant of parfum. Ze kan je dus letterlijk niet meer ruiken… maar neem het niet persoonlijk.

Er gaat een hele wereld open

Je maakt kennis met de wondere wereld van (aanstaande) moeders, vroedvrouwen, gynaecologen, kinderverzorgsters en baby's. Veel papa’s voelen zich soms onwennig, of zelfs overbodig, maar wees gerust, je bent onmisbaar.

Je leert (te) veel over de vrouwelijke anatomie

Al die bezoekjes aan de gynaecoloog werpen vruchten af. Je weet eindelijk wat een perineum of baarmoederhals is. Soms begin je zelfs te twijfelen of je wel zoveel wil weten over het vrouwelijke lichaam…

Je armspieren groeien

Als je boodschappen doet, moet jij alle zakken dragen waardoor je armspieren serieus beginnen groeien. Heel galant van je trouwens, om je vrouw wat werk uit handen te nemen. Zelfs je stappenteller is onder de indruk.

Je wordt gebombardeerd tot psycholoog

Tussen al haar stemmingswisselingen, existentiële vragen (zal ik een goede moeder zijn?), haar angsten (zijn we wel klaar voor een kind?), haar dwangmatig winkelen (schat, kijk eens wat ik heb besteld online) en haar rare dromen (wat zou dat willen zeggen?), krijg je soms het gevoel dat je haar psycholoog bent. Terwijl jij stiekem met evenveel vragen zit. Gelukkig kan jij wél nog een pintje drinken.

Ze snurkt

En daar haal jij dan weer je plezier uit. Hoeveel keer heeft ze er jou al niet op gewezen dat je snurkt en niet kan slapen? Nu zijn de rollen ineens omgedraaid. Houd die dictafoon maar klaar. 

Je bent haar officiële fotograaf

Of het nu is uit pure fascinatie voor haar veranderende lichaam of omdat ze niet tevreden is met de vorige 46 foto’s die je van haar nam, je wordt altijd maar beter als persoonlijke huisfotograaf. Ondertussen weet je zelfs wat haar beste kant is.

Je ruimt eindelijk op

Welke man laat een vrouw die 30 weken zwanger is nu zelf opruimen? Geen enkele, toch?

Soms vraag je je af wat je hier doet

Zij en haar baby eisen alle aandacht op, zelfs je eigen moeder vergeet te vragen hoe het met je gaat. Soms lijkt het alsof je aan de zijlijn staat te kijken. Tot je schoonmoeder je ineens wijst op het feit dat jij de navelstreng zal moeten doorknippen (help!).

Je moet haar blijven zeggen hoe mooi ze is

Als je 19 kilogram bent aangekomen, striemen krijgt en je gezwollen enkels amper in schoenen passen, kan je wel wat extra steun gebruiken. Dus zelfs al heb je het haar al 101 keer gezegd, herhaal het gewoon nog een keer: ze is nog steeds de allermooiste vrouw ter wereld. Én ze straalt, dat ook.

Je knoopt haar schoenveters

Wanneer haar buik echt te groot wordt, buig jij je met plezier voorover om haar schoenveters te knopen. Haar teennagels lakken, da’s dan weer een ander paar mouwen.

Je bent extra voorzichtig in de auto

Eén ding is zeker: sportief rijden als je vrouw in verwachting is, gaat niet. Bij elk heuveltje en elke wegverzakking zie je haar grijpen naar het handvat boven haar hoofd. Voorzichtig rijden is de boodschap.

Je bewondert haar

Tenslotte draagt zij 9 maanden jouw baby en moet die er dan ook nog eens uit. Daarvoor kan je alleen maar bewondering opbrengen.

Haar hormonen krijgen altijd de schuld

Laat ze iets vallen? Het zijn de hormonen. Huilt ze? Het zijn de hormonen. Lacht ze? Het zijn de hormonen. Vergeet ze dingen? Het zijn de hormonen. Hebben jullie ruzie? Het zijn de hormonen… Maar spreek dat niet uit, want dan ontploft ze helemaal. Ook dat zijn de hormonen.

Je bent bijgekomen

Het is onvermijdelijk: na negen maanden zwangerschap ben je als papa ook enkele kilootjes bijgekomen. Misschien was het toch niet zo verstandig om mee te eten telkens als zij een goestingske had.

Je ontdekt een hele nieuwe woordenschat

Je leert heel wat nieuwe woorden, zoals slijmprop, amenorroe, toxoplasmose en haptonomie. Nog even wachten en dan kan je ook zelf vertellen hoe meconium eruit ziet.

Je praat tegen haar buik

Ook al weet je niet of je toekomstige kindje er iets aan heeft, je neemt het zekere voor het onzekere. Jouw stem moet dat baby’tje toch zeker herkennen, als jullie elkaar eindelijk ontmoeten? 


auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram