Werelddag doven

nieuws Tv kijken door doven en slechthorenden
Om gesproken tekst in een tv-programma te kunnen verstaan, hebben doven en slechthorenden nood aan ondertiteling. De zenders (VRT, VTM, …) bieden deze ondertiteling voor sommige programma’s aan via Teletekstpagina 888.
Bij digitale televisie kan met de settopbox teletekstondertiteling bekeken worden, op voorwaarde dat de zender ondertiteling voorziet. Dove en slechthorende kijkers moeten hiervoor geen ander toestel aankopen of huren.

Opnemen van door Teletekst ondertitelde programma’s
Om als dove of slechthorende meermaals te kunnen genieten van een zelfgemaakte video-opname van een favoriet programma dat door Teletekst ondertiteld wordt, is het noodzakelijk dat de ondertiteling mee wordt opgenomen op de videocassette.
Dat kan als men over een super-vhs-videorecorder beschikt. De procedure is erg eenvoudig. Men neemt het gewenste programma gewoon op. Daarna speelt men het favoriete programma af en kiest men met de afstandsbediening van het televisietoestel opnieuw pagina 888 van teletekst. De ondertitels zullen dan meelopen. Let er wel op dat S-VHS-cassettes van een goede kwaliteit zijn. Want het signaal is erg zwak en wordt bij oudere cassettes onstabiel. Er bestaan ook videorecorders met een ingebouwde teletekst-decoder. Daar is het wel mogelijk om één vooraf geselecteerde pagina op te nemen met gewone vhs-cassettes. Deze videorecorders zijn schaars op de Belgische markt.

Een alternatief is een tv-ontvanger met ingebouwde teletekstdecoder. Een tv-ontvanger met teletekstdecoder, gekoppeld aan een standaard videorecorder of dvd-recorder, kan ook door Teletekst ondertitelde programma’s opnemen.
Met de teletekst recorder, kortweg de "telecorder" is het mogelijk om televisieprogramma's op te nemen met behoud van de teletekst ondertiteling. Te gebruiken in combinatie met een DVD Recorder, een Harddisk recorder en zelfs een videorecorder.

Meer informatie kan je vinden op de website www.telecorder.nl

Video-on-demand bekijken met teletekstondertiteling
Video-on-demand is niet in het basisabonnement vervat en meestal moet je per programma betalen. Sommige programma’s zijn gratis zoals Het journaal, Terzake en Karrewiet.
Met Belgacom TV kan je Net gemist en Ooit gemist bekijken met ondertiteling. Bij Telenet Digitaal wordt hier nog aan gewerkt. TV Vlaanderen biedt geen video-on-demand aan.

Digitale tv-programma’s met ondertiteling opnemen
Abonnees van Belgacom TV kunnen digitale tv-programma’s opnemen met hun standaarddecoder.
Telenet Digitaalabonnees moeten hiervoor een digicorder kopen of huren en abonnees van TV Vlaanderen een HD-satellietrecorder.
Al de opnametoestellen nemen de teletekstondertiteling mee op.

Meer info:
Kenniscentrum Hulpmiddelen: www.koc.be


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram