Aspirine verhoogt risico maculadegeneratie

nieuws Regelmatig aspirinegebruik hangt samen met een verhoogd risico op maculadegeneratie. Dat is een ongeneeslijke oogaandoening waarbij het zicht geleidelijkaan achteruitgaat. Het is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid op latere leeftijd.
Of er sprake is van een oorzakelijk verband is evenwel onduidelijk. Dat blijkt uit een Australische studie bij 3400 50-plussers in het Journal of the American Medical Association (JAMA).

Over een periode van 15 jaar ontwikkelde ruim 9% van de aspirinegebruikers ‘natte’ maculadegeneratie, tegenover minder dan 4% van de niet-gebruikers. Ook indien rekening werd gehouden met mogelijke verstorende factoren zoals leeftijd, cardiovasculaire ziektes en verhoogde bloeddruk bleef er een hogere kans op het ontstaan van maculadegeneratie in de aspirinegroep. Aspirine bleek geen verband te hebben met ‘droge’ maculadegeneratie.

Een andere bekende risicofactor voor maculadegeneratie is roken.

Lees ook: Maculaire degeneratie


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram