Weg met de papieren getuigschriften voor verstrekte hulp!

nieuws Elk jaar verwerken de ziekenfondsen 64 miljoen papieren getuigschriften voor verstrekte hulp. Een overbodige bezigheid volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen, die de toekomstige regering oproepen om sneller werk te maken van de digitalisering van de gezondheidszorg door de papieren getuigschriften af te schaffen.
Al een tiental jaar bundelen de ziekenfondsen en het RIZIV de krachten op vlak van administratieve vereenvoudiging en digitalisering van de gezondheidszorgsector. Die inspanningen resulteerden in tal van projecten om het aantal ‘verrichtingen op papier’ drastisch te doen dalen en te vervangen door informaticastromen. Met een efficiëntere dienstverlening voor de burgers en gezondheidsprofessionals als logisch gevolg.
Ondanks al de geleverde inspanningen bestaan er nog heel wat papieren documenten, waaronder de befaamde ‘getuigschriften voor verstrekte hulp’ die de patiënten of gezondheidsprofessionals aan de ziekenfondsen moeten bezorgen om een terugbetaling te krijgen.

Voor de Onafhankelijke Ziekenfondsen zou de schrapping van de papieren getuigschriften en de volledige digitalisering van de uitwisselingen tussen zorgverleners, ziekenfondsen en het belastingbestuur een grote vermindering opleveren van de algemene administratieve werklast en een beter beheer van de gezondheidsuitgaven.

• De patiënt moet zijn getuigschriften voor verstrekte hulp niet meer aan zijn ziekenfonds bezorgen, de garantie op een terugbetaling is groter en de terugbetaling kan sneller gebeuren.
• De gezondheidsprofessionals moeten geen getuigschriften meer opmaken en naar de verschillende ziekenfondsen sturen in geval van de derde betaler.
• De ziekenfondsen kunnen zich, met het wegvallen van de invoering en archivering van de getuigschriften, volledig concentreren op de terugbetaling van de verzorging en de controle van de verstrekkingen.
Misbruik kan sneller worden opgespoord (bv. het contact met de zorgverlener zal bewezen moeten worden door het gebruik van de elektronische identiteitskaart).

bron: www.mloz.be

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram