Ook tienermoeders krijgen moederschapsverlof

123-tieners-meisje-lachen-170-08.jpg

nieuws Vanaf 1 september 2014 hebben tienermoeders recht op 10 weken moederschapsrust en tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH), zoals langdurig zieke kinderen.

Tot nu toe was de combinatie school en jong ouderschap een evenwichtsoefening van de zwangere, schoolgaande tiener in dialoog met de betrokken school. Een wettelijke regeling van moederschapsrust in combinatie met een systeem van tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH), geeft tienermoeders alvast meer houvast. Het schept duidelijkheid, zowel voor de tienermoeders (in spe) als voor het betrokken onderwijzend personeel. De betrokken leerling wordt ook ondersteund om de leerstof bij te benen en de band met de school te behouden, hetgeen de stap om terug te keren naar school zal verkleinen. Die stap wordt vaak als een (te) hoge drempel ervaren, waardoor er ook heel wat jonge moeders afhaken. Vandaag zouden slechts de helft van de leerplichtige tienermoeders naar school blijven gaan

Om een betere uitstroom in het onderwijs verder te stimuleren, pleit Fara, het luister- en informatiepunt voor zwangerschapskeuzes, voor bijkomende maatregelen. Zoals vaderschapsverlof voor schoolgaande tienervaders indien zij hun kind wettelijk erkennen; een betere toegankelijkheid van de Persoonlijke Ontwikkelingstrajecten (POT’s) voor kwetsbare tienerzwangeren en jonge ouders; aandacht voor belangrijke randvoorwaarden ter ondersteuning van de combinatie school en jong ouderschap (kinderopvang, opvangmogelijkheden op het vlak van wonen, …).

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram