10.000 stappen per dag leiden tot grote besparingen in ziekteverzekering

nieuws Uit een onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat de grootschalige bewegingscampagne ‘10.000 Stappen’ kostenbesparend werkt voor de ziekteverzekering. De campagne moedigt volwassenen aan om per dag minstens 10.000 stappen te zetten. Dit verhoogt het aantal kwaliteitsvolle levensjaren van het individu. Terwijl op een termijn van 20 jaar heel wat kan worden bespaard als gevolg van vermeden ziekten (hart- en vaatziekten, diabetes en colorectale kanker).

Dat dit programma doeltreffend is was al bekend: in regio’s waar het programma werd toegepast nam het gemiddeld aantal stappen per dag significant toe in vergelijking met een controleregio. Nu is ook aangetoond dat het programma kosten bespaart in de ziekteverzekering. Per 1.000 bereikte mannen nam het aantal kwaliteitsvolle levensjaren met 160 toe en kan 567.000 euro worden bespaard. Bij vrouwen zijn die cijfers respectievelijk 110 jaar en 427.000 euro.

De uitbreiding van de campagne naar Vlaanderen, die momenteel als “10.000 Stappen Vlaanderen “ gefinancierd wordt door minister Jo Vandeurzen, kan op termijn dan ook tot ettelijke miljoenen besparingen leiden.
De bewegingscampagne “10.000 Stappen” ging in 2005 van start in Gent en moedigt volwassenen op een laagdrempelige manier aan om minstens 10.000 stappen per dag te zetten.

De campagne werd en wordt uitgedragen via lokale media, een website (www.10000stappen.be), informatieve affiches en folders, de verkoop en uitleen van stappentellers, en sensibilisatie via huisartsen, kinesisten, diëtisten, apothekers, verenigingen, scholen en seniorenclubs.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram