Geen vermindering open ruggetje ondanks advies om tijdens zwangerschap foliumzuur te slikken

123-foliumzuur-folc-acid-B9-12-15.jpg

nieuws Het neuraal buis defect - zoals een open ruggetje of open schedel - komt in Europa nog net zo vaak voor als twintig jaar geleden. Dat blijkt uit een nieuwe Europese studie in het BMJ. Nochtans krijgen alle vrouwen het advies om voor en in het begin van de zwangerschap extra foliumzuur te slikken. Vrijwillige inname van foliumzuur kan volgens de onderzoekers daarom beter plaatsmaken voor foliumzuurinname door voedselverrijking.

Waarom foliumzuur slikken?
Neuraal buis defect (open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte) is een veel voorkomende aandoening met ernstige gevolgen voor de gezondheid van de baby's en het leven van hun families. Sinds ruim twintig jaar geleden werd aangetoond dat foliumzuur de kans op kinderen met neurale buis defecten verkleint, wordt aangeraden om vanaf minimaal 4 weken voor de conceptie tot 8 weken na de conceptie extra foliumzuur (400 microgram per dag) te slikken. De kans op een baby met een neurale-buisdefect wordt 72% kleiner als vrouwen dit advies opvolgen.

Aantal gevallen van neurale-buisdefect gelijk
Uit het onderzoek in 19 Europese landen blijkt dat in de periode van 1991 tot 2011 het aantal foetussen met een open ruggetje of een ander zogeheten neurale-buisdefect ongeveer gelijk bleef: 9 per 10.000 geboorten. terwijl dat met voldoende foliumzuur zou kunnen verminderen tot ongeveer 5 per 10.000 geboorten.

Blijkbaar heeft de aanbeveling om foliumzuur te slikken niet genoeg effect. Mogelijk omdat die aanbeveling onvoldoende bekend is, of onvoldoende wordt opgevolgd. Het probleem is ook veel vrouwen pas foliumzuur gaan slikken als ze zwanger zijn, terwijl de eerste weken voor de zwangerschap cruciaal zijn om de aandoening te voorkomen. Ook zijn veel zwangerschappen ongepland en deze vrouwen slikken dus helemaal geen foliumzuur omdat ze niet van plan zijn zwanger te worden.

Foliumzuur toevoegen aan voeding?
De onderzoekers adviseren om een beleid van foliumzuurinname door voedselverrijking in te voeren. Dit is mogelijk een goedkope en effectieve manier om het aantal kinderen met een neurale-buisdefect te verminderen.
In een groot aantal landen, waaronder de Verenigde Staten en Canada is eerder voldoende aangetoond dat door het geven van het advies om foliumzuur te slikken voor en tijdens de zwangerschap het aantal gevallen van neurale-buisdefect niet daalden. Dit leidde tot het verrijken met foliumzuur van allerlei graanproducten, zoals brood, rijst en pasta. Inmiddels hebben wereldwijd al 80 landen een soortgelijke aanpak. Onderzoeken tonen aan dat in deze landen het aantal gevallen van neurale-buisdefect sterk is gedaald.

Probleem met toevoegen van foliumzuur is evenwel dat er aanwijzingen bestaan dat foliumzuur bij ouderen met kanker de tumorgroei zou kunnen bevorderen.

Bronnen:
http://www.bmj.com/content/bmj/351/bmj.h5949.full.pdf
http://www.umcg.nl


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram