Premature baby's zijn voortaan beter beschermd tegen bronchiolitis | gezondheid.be

Premature baby's zijn voortaan beter beschermd tegen bronchiolitis

nieuws Preventie van prematuurtjes tegen bronchiolitis door het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV) wordt vanaf volgend seizoen teugbetaald

Elk jaar van oktober tot maart treft bronchiolitis in België tot 6.000 baby’s. Bronchiolitis veroorzaakt door het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV) is de meest voorkomende ontsteking van de onderste luchtwegen bij kinderen. In Europa is dit uiterst besmettelijke virus verantwoordelijk voor bijna de helft van de hospitalisaties door infecties van de onderste luchtwegen bij kinderen jonger dan 2 jaar met een ziekenhuisverblijf van ongeveer 4 tot 10 dagen. Voor de meeste voldragen baby’s verloopt een RSV-infectie zonder veel erg, maar bij prematuren kunnen er ernstige complicaties optreden, net omdat de luchtwegen en het immuunsysteem bij de geboorte onderontwikkeld zijn.

• De eerste levensmaanden van prematuurtjes ligt het aantal antilichamen laag; het lichaam produceert er maar weinig wanneer het besmet raakt met een virus. Bovendien is het ademhalingsstelsel van prematuurtjes nog niet voltooid bij de geboorte wat kan leiden tot een acute respiratoire ziekte en/of chronische aandoening. Bovendien kan ernstige RSV-bronchiolitis leiden tot chronische aandoeningen van de luchtwegen gekenmerkt door een verhoogd risico op astma of een aanhoudend piepende ademhaling, legt Prof. Bart Van Overmeire, voorzitter van de

Belgische Vereniging voor Neonatologie, uit.
De enige manieren om vandaag hoog-risico baby’s te beschermen tegen RSV-gerelateerde bronchiolitis zijn preventie (bvb. door steeds goed de handen te wassen, door uit de buurt te blijven van personen met een verkoudheid) en passieve immunisatie.

• We komen van een situatie waarin alleen prematuurtjes met een verhoogd risico, geboren vóór de 32ste week zwangerschap in aanmerking kwamen voor de terugbetaling van passieve immunisatie. Aangezien baby's die geboren worden tussen 32 en 35 weken zwangerschap hetzelfde risico lopen, is het belangrijk dat ze even goed beschermd worden", zegt Prof. Philippe Lepage, voorzitter van de Belgische Vereniging van Pediaters.

De goedkeuring van de uitbreiding van de terugbetaling van de preventieve behandeling tegen bronchiolitis door het RSV-virus verscheen op 21 mei in het Belgisch Staatblad. Daarmee krijgen alle premature baby’s met een risico op ernstige RSV-bronchiolitis vanaf het volgende RSV-seizoen eenzelfde bescherming.

Ouders van premature baby's of kindjes met een onderliggende hart-of longaandoening kunnen best hun kinderarts of neonatoloog raadplegen voor meer informatie en advies om na te gaan of hun kind een verhoogd risico loopt op RSV-bronchiolitis.

Meer informatie over bronchiolitis en belangrijke aanbevelingen om het aantal RSV-infecties te verminderen, vindt u op de website www.bronchio.be.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.