Moet je eten echt in de vuilnisbak gooien als er een vlieg op heeft gezeten? | gezondheid.be
Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Moet je eten echt in de vuilnisbak gooien als er een vlieg op heeft gezeten?

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Je zit smakelijk te eten en plots landt er een dikke vlieg op je bord. Iedereen heeft het wel al eens meegemaakt. Een natuurlijke reflex is dan om het diertje weg te jagen en gewoon verder te eten. Maar is het niet beter om je maaltijd meteen in de vuilnisbak te kieperen?
Hoe klein sommige vliegen ook mogen zijn, ze zitten vaak vol bacteriën. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat vliegen wel eens durven te landen op uitwerpselen of rot voedsel...

“Vliegen en ander ongedierte worden inderdaad gezien als overdragers van ziektekiemen”, klinkt het bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). “Bij onze controles is ongedierte dan ook een zeer groot aandachtspunt.”

Maar betekent dat automatisch dat we ook ernstig ziek kunnen worden als er een vlieg op ons eten heeft gezeten? Moet die maaltijd dan meteen naar de vuilnisbak doorverwezen worden?

“Dat hangt voor een groot deel af van de omstandigheden en de omgeving”, klinkt het. “Bevind je je in een vuile omgeving waar er bijvoorbeeld veel uitwerpselen langs de straat liggen, dan gooi je het voedsel inderdaad beter weg. Gaat het over rauw vlees dat nog gebakken moet worden? Dan is er meestal geen probleem. Bovendien leiden bacteriën niet automatisch tot een ziekte.”

Conclusie: afhankelijk van de omstandigheden en de omgeving kan een vlieg op je eten een gevaar vormen voor je gezondheid. Aan jou om te kiezen of je al dan niet smakelijk verder eet.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170425_02850380


Het Nieuwsblad