Uniform tarief voor 112-ambulance

123-ambulance-pngeval-ehbo-12-19.png

nieuws

60 euro, zoveel betaalt u vanaf 1 januari 2019 als patiënt voor de tussenkomst van een 112-ambulance. Met een nieuw facturatiesysteem zorgt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voor duidelijkheid. 
Minister De Block voert een nieuw facturatiesysteem in voor ambulancediensten. Vanaf 1 januari 2019 betaalt u als patiënt steeds €60 voor een tussenkomst van een 112-ziekenwagen, ongeacht waar u zich bevindt, van waar de ziekenwagen moet komen of naar welke spoedgevallendienst u wordt vervoerd. Daarmee maakt ze een einde aan de onduidelijkheid die vandaag bestaat. Dankzij het nieuwe, eenduidige systeem weten patiënten op voorhand waar ze aan toe zijn. Ze hoeven ook geen attest meer in te dienen bij het ziekenfonds en ze zullen gemiddeld minder betalen dan vandaag.
 
Als u vandaag het noodnummer 112 belt voor een dringende rit met een ambulance, weet u niet hoeveel de factuur achteraf zal bedragen. De prijs hangt af van de afstand die de ambulance moet afleggen naar de patiënt en indien nodig naar het ziekenhuis. Daardoor kan de factuur soms oplopen tot honderden euro’s. Ook mensen uit dezelfde straat kunnen een verschillende factuur krijgen. Bij de één kan immers een ziekenwagen vlakbij vrij zijn, terwijl bij de ander een ziekenwagen van verderaf moet oprijden. 
 
Gemiddeld bedraagt de factuur nu €130. Als patiënt krijgt u daarvan de helft terug van de overheid, maar daarvoor moet u wel een attest indien bij je ziekenfonds. De gemiddelde eigen kost bedraagt dus €65.
 
Met de factuur van €60 zorgt minister De Block voor duidelijkheid en administratieve vereenvoudiging. De patiënt kan niet meer voor verrassingen komen te staan en de ambulancediensten hoeven geen aparte berekening meer te maken voor elke tussenkomst. Om hun werking te verzekeren, kunnen ze rekenen op een structurele verhoging van hun budget.


Laatst bijgewerkt: december 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram