Hoe vind je de apotheker van wacht?

dossier

De lijst met apothekers die na 22 uur van wacht zijn, hangt niet langer uit aan de apotheek en ook lokale kranten mogen de nachtelijke wachtdienst niet meer publiceren. Hoe vind je dan de dichtst bijzijnde apotheek van wacht? En betaal je meer dan tijdens de reguliere openingstijden?

Apotheek van wacht overdag (9u tot 22u)

Getty_apotheekvanwacht_vinden_2023.jpg

© Getty Images

  • De lijst van de dienstdoende apothekers hangt uit aan de gevel van elke apotheek en wordt meestal ook gepubliceerd in lokale kranten en publicaties van de gemeente.
  • Je vindt de lijst van apothekers van wacht ook op de internetsite apotheek.be.
  • Je kunt ook gebruik maken van de apotheek.be-app. Bij het opstarten zoekt deze applicatie, gebaseerd op je gps-positie, de apotheken van wacht in je buurt. In het detail lees je de afstand vanaf jouw positie, het adres en telefoonnummer en de website. Je kunt de apotheek van wacht meteen bellen ofwel de navigatie starten vanuit de app. De app is gratis beschikbaar voor iPhone en Android.

Lees ook: Verhoogde tegemoetkoming (VT): voor wie en hoe aanvragen?

Apotheek van wacht ’s nachts (na 22u)

  • Heb je 's nachts een apotheek nodig, dan kan je bellen naar het betalende centrale nummer 0903 99 000. Daar geef je de regio op waar je woont en je krijgt de dichtstbijzijnde apotheek of een alternatief. Bellen naar dit nummer kost 1,5 euro per minuut.
  • Je kan ook terecht op de website apotheek.be. Via de zoekmotor kan je er 24 uur per dag een apotheek van wacht in je buurt vinden.

Lees ook: Wanneer heb je recht op een mantelzorgpremie?

Is de apotheek van wacht duurder?

De apotheker mag een wachthonorarium aanrekenen voor elke prestatie buiten de normale openingsuren, alsook op zon- en feestdagen.

  • Haal je buiten de normale openingsuren (vanaf 19 uur ’s avonds tot 8 uur ’s morgens) of op zon- en feestdagen een terugbetaald geneesmiddel dat door een arts voorgeschreven is en door hemzelf of door de apotheker als ‘dringend’ bestempeld wordt, dan bedraagt het wachthonorarium 5,32 euro. Je hoeft echter geen bijkomend bedrag te betalen, omdat dit honorarium volledig gedekt wordt door de ziekteverzekering.
  • Als je tussen 22 uur ’s avonds en 8 uur ’s morgens, of op een zon- of feestdag, naar de apotheek van wacht gaat met een voorschrift, dan rekent de apotheker je geen wachttoeslag aan. Ga je zonder voorschrift naar de apotheek van wacht, dan mag de apotheker een wachttoeslag aanrekenen. De apotheker mag het bedrag zelf bepalen, maar het moet wel ‘redelijk’ zijn en het moet goed zichtbaar zijn aangeduid. Om te vermijden dat je een toeslag moet betalen, stel je niet-dringende zaken dus beter uit tot de normale openingsuren. 


Bronnen:
https://www.apotheek.be
https://stad.gent


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram