Nieuw bewijs dat biologisch medicijn helpt bij de ziekte van Crohn

123-txt-z-van-Crohn-.jpg

nieuws

De ziekte van Crohn wordt gekenmerkt door een aanhoudende ontsteking in het maagdarmkanaal en is vandaag ongeneeslijk. Sinds 2018 is ustekinumab, een biologisch geneesmiddel, beschikbaar voor de behandeling van de ziekte van Crohn. De werkzaamheid en veiligheid van het medicijn werd recent bevestigd bij patiënten voor wie de standaardgeneesmiddelen niet meer helpen. Dat gebeurde in twee Belgische studies. “De behandeling met ustekinumab heeft vele voordelen: ze is gebruiksvriendelijk en kan tegelijk andere ontstekingsaandoeningen aanpakken”, zegt prof. dr. Séverine Vermeire, gastro-enterologe in UZ Leuven die aan beide studies meewerkte.

Naast anti-TNF-alfa en vedolizumab, is er sinds 2018 een derde klasse van biologische medicijnen beschikbaar voor de ziekte van Crohn: ustekinumab. Het is een antilichaam dat enkele belangrijke ontstekingseiwitten neutraliseert, en al langer werd gebruikt voor andere ontstekingsaandoeningen. “Veel patiënten met de ziekte van Crohn hebben ook last van gewrichtsontstekingen of psoriasis. De nieuwe behandeling heeft als grote voordeel dat verschillende ontstekingen met één medicijn kunnen worden aangepakt”, zegt prof. Vermeire.

Bovendien is ustekinumab gebruiksvriendelijk, omdat patiënten eenmalig naar het ziekenhuis moeten komen voor de eerste dosis en vanaf dan de vervolginjecties om de acht weken bij zichzelf kunnen toedienen.

In een grote studie van verschillende Belgische ziekenhuizen, werd recent de werkzaamheid en veiligheid van ustekinumab bevestigd bij 152 patiënten bij wie de andere biologische behandelingen niet (meer) effectief waren. Bij 35 procent van de opgevolgde patiënten, was de ontsteking één jaar na de eerste toediening van ustekinumab nog steeds succesvol onderdrukt. Ook in een andere studie waarbij enkel patiënten uit UZ Leuven werden onderzocht, had ustekinumab goede resultaten. Wel bleek dat de optimale dosis kan verschillen per patiënt en dat sommigen op termijn een hogere dosis nodig hebben.

Over de ziekte van Crohn
Samen met colitis ulcerosa behoort de ziekte van Crohn tot de chronische inflammatoire darmziekten, waaraan naar schatting 40.000 Belgen lijden. De ziekte wordt gekenmerkt door een aanhoudende ontsteking in het maag-darmkanaal en is vandaag ongeneeslijk. Patiënten moeten levenslang behandeld worden om de ontsteking blijvend te onderdrukken.

Daarom wordt er de laatste jaren vooral gezocht naar manieren om de oorzaak van de ontstekingen aan te pakken en ze zo te kunnen voorkomen. Professor Vermeire: “We zetten sterk in op biologische medicijnen die gebaseerd zijn op natuurlijke beschermingsstoffen, zoals antilichamen uit ons immuunsysteem, maar ook op zogenaamde ‘small molecules’ die verschillende ontstekingseiwitten samen onderdrukken.”

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram