Lager geschoolden hebben hogere kans op Alzheimer

nieuws Oudere mensen met een beperkte scholing hebben tot twee keer meer kans op Alzheimer dan leeftijdsgenoten met een diploma van het hoger onderwijs, aldus een onderzoek van het Aging Research Center van de Karolinska Institute in Stockholm.
De onderzoekers volgden 983 ouderen van 75 jaar of ouder gedurende gemiddeld 3 jaar. Bij 147 daarvan werd dementie vastgesteld, waarvan109 met de ziekte van Alzheimer. Ze werden onderverdeeld in drie groepen: alleen lagere school, secundair en hoger/universitair.
In de groep met alleen lager onderwijs werd meer dan twee keer zo vaak Alzheimer en 70% meer dementie vastgesteld an in de groep met hoger/universitair onderwijs. Er was nauwelijks verschil tussen mensen met een diploma van het secundair en die met een hoger/universitair diploma.
Het verband tussen onderwijsniveau en Alzheimer was iets sterker bij vrouwen dan bij mannen.
Een mogelijke verklaring is volgens de onderzoekers dat mensen met een hogere opleiding een hogere levensstandaard hebben, gezonder leven en minder zijn blootgesteld aan bepaalde stoffen die mogelijk een neurologisch schade kunnen veroorzaken. Een andere hypothese is dat mensen met een hogere opleiding over meer technieken beschikken en meer reserves hebben om bepaalde degeneratieve processen in de hersenen te beheersen.
Laat het een troost wezen voor diegenen met een lagere opleiding: mensen met een hogere opleiding bij wie dementie of Alzheimer wordt vastgesteld, overlijden gemiddeld sneller dan mensen met een lagere opleiding.

Bron: Archives of Neurology dec. 2001, 2034-2039.


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram