Staand werken is het nieuwe zitten

123-werken-bureau-comp-staand-06-17.jpg

nieuws

Presteer je beter en raak je minder snel vermoeid als je staand achter je computer werkt? Er is steeds meer bewijs dat zittend werken slecht is voor ons lichaam. Toch gebruiken veel mensen het grootste deel van hun dag een zittende werkhouding. Maar hoe zit het met de gevolgen voor onze hersenen? De Leidse cognitief psycholoog Henk van Steenbergen licht toe.

Van Steenbergen: “Eerder onderzoek heeft laten zien dat langdurig zittend werken mentale vermoeidheid veroorzaakt. Vermoeidheid heeft weer een slechte invloed op het vermogen om je te concentreren en besluiten te nemen. We weten al dat afwisselend staan en zittend werken goed is voor je fysieke gesteldheid op de lange termijn. Maar er is nog weinig bekend over het effect op het cognitief functioneren."

Zit-statafel

Van Steenbergen gaat onderzoeken of een zit-statafel helpt om mentale vermoeidheid tegen te gaan en om aandacht vast te houden en betere beslissingen te nemen. Daarnaast gebruikt Van Steenbergen een eye tracker die de grootte van de pupil meet. Hiermee kan indirect de invloed van de neurotransmitter noradrenaline op het brein worden gemeten. Van Steenbergen: ‘We hopen dat de resultaten van dit onderzoek een beter begrip opleveren van het effect van lichaamshouding op onze mentale vermoeidheid en cognitie. Onze bevindingen kunnen in de toekomst mogelijk ook relevant zijn voor de financiële en transportsector. Want juist daar kunnen slechte economische beslissingen en verminderde aandacht serieuze gevolgen hebben.'

Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram