Voor jou gelezen op Manners.be

E-mail openen buiten werktijd? Levensgevaarlijk!

Laatst bijgewerkt: september 2018
image-2018-08-17-3-970x470.jpg

nieuws

Zakelijke e-mails lezen na het werk kan je privéleven ernstig schaden’ zou je als waarschuwing moeten krijgen wanneer je op het punt staat om een mailtje open te klikken. Althans, als we de uitkomst van een Amerikaans onderzoek mogen geloven. 

Dat meer werken een negatief effect heeft op je gezinsleven is logisch en werd al eerder aangetoond. Deze nieuwe studie van de universiteit van Virginia toont echter aan dat ook gewoon stand-by zijn (met betrekking tot e-mail) effect heeft op je geestelijke gezondheid en je gezinsleven. Onderzoeker William Becker: “Ons onderzoek legt de realiteit bloot: ‘flexibele werkgrenzen’ veranderen vaak in ‘werk zonder grenzen.'”

Voor je werkgever is het natuurlijk vooral voordelig dat jij 24/7 op mailtjes kunt antwoorden, en wordt dat soms ook echt verwacht. Maar: net dat werkgevers steeds vaker verwachten dat je je mailtjes ook na je uren leest, maakt het voor werknemers veel lastiger om een balans te vinden tussen werk en privé, zegt Becker.

Zakelijke e-mails beperken
Aangezien deze negatieve gezondheidseffecten (op de lange termijn) ook duur zijn voor werkgevers, adviseerde Becker dat bedrijven waar mogelijk de verwachtingen bijstellen wat (elektronische) beschikbaarheid betreft. “Als dat geen optie is, is de oplossing misschien om grenzen te stellen aan de tijden waarop er buiten kantoortijden kan worden gecommuniceerd.”

Verwachtingen communiceren
Daarnaast is het belangrijk dat de verwachtingen van de organisatie vooraf worden gecommuniceerd. Als je toekomstige job non-stop beschikbaarheid via e-mail vereist, dan moet dat formeel vermeld worden in de jobomschrijving. Zo weet je al tijdens de sollicitatieprocedure waar je aan toe bent, en kom je niet voor verrassingen te staan.

Auteur: Jutta Buytaert

volgopfacebook

volgopinstagram