Bedrijfssaneringen vormen gezondheidsrisico

stress-vergadering.jpg

nieuws Volgens Fins onderzoek leiden bedrijfssaneringen die gepaard gaan met het inkrimpen van een bedrijf en het verminderen van het aantal personeelsleden tot toename van het ziekteverzuim en de sterfte onder het overblijvende personeel. Het onderzoek vond plaats in vier steden onder ruim 22.000 gemeentelijke ambtenaren van 19 tot 62 jaar over een periode van 7,5 jaar.
Een grote inkrimping van het personeelsbestand ging gepaard met een forse toename van het ziekteverzuim onder het vaste personeel, maar niet onder tijdelijk personeel. Ook de sterfte door hart- en vaatziekten verdubbelde. In de eerste vier jaar was het risico zelfs 5 maal zo groot, daarna bijna 1,5 maal. De sterfte door andere oorzaken nam niet toe.
De onderzoekers besluiten dat de gezondheidsrisico's van bedrijfssaneringen niet mogen onderschat worden, niet alleen bij diegenen die het directe slachtoffer zijn (omdat ze ontslagen worden of moeten afvloeien) maar ook bij de overblijvende werknemers.

alle artikelen in rubriek werken

bron: British Medical Journal, 4 maart 2004

Laatst bijgewerkt: september 2019
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram