Antibioticagebruik daalt

nieuws Antibioticumresistentie is een belangrijk wereldwijd gezondheidsprobleem. Om de antibioticaconsumptie in ons land te verminderen zijn er sinds de winter van 2000-2001 jaarlijks nationale sensibilisatiecampagnes voor het brede publiek in samenwerking met artsen en apothekers. Artsen ontvangen bovendien richtlijnen voor goed gebruik van antibiotica. In opdracht van het Belgian Antibiotic Policy Coordination Committee (BAPCOC) van de FOD Volksgezondheid bestudeerden onderzoekers van de Universiteit Antwerpen in samenwerking met het InterMutualistisch Agentschap (IMA) de evolutie van de antibioticaconsumptie in ons land. Meer dan 62 miljoen voorschriften uit de periode 2002-2009 werden geanalyseerd.

Hieruit blijkt dat het aantal personen dat met antibiotica behandeld werd, is gedaald. Ook het totaal aantal behandelingen en het totaal aantal verkochte verpakkingen verminderde. Het aantal verkochte verpakkingen bleek gaandeweg ook steeds beter overeen te komen met het aantal behandelingen.

Ondanks het feit dat er in ons land nog te veel breedspectrumantibiotica (antibiotica die meer types bacteriën treffen dan nodig om te genezen, zoals chinolonen en amoxicilline gecombineerd met clavulaanzuur) worden voorgeschreven, werd een tweede positieve evolutie vastgesteld: het aandeel amoxicilline nam toe, en amoxicilline is het aanbevolen antibioticum voor de meeste luchtweginfecties volgens de Belgische richtlijnen.

Verder stelden de onderzoekers verschillen vast in antibioticaconsumptie in functie van zowel patiënt- als voorschrijverkenmerken.

• Oudere patiënten en vrouwen consumeren meer antibiotica

• Patiënten zonder globaal medisch dossier (GMD) krijgen vaker antibiotica.

• Vrouwen hebben meer kans om amoxicilline voorgeschreven te krijgen in plaats van een breedspectrumantibioticum.

• Artsen ussen 40 en 44 jaar hebben een grotere voorkeur voor breedspectrum antibiotica dan hun oudere en jongere collega’s.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram