Wat vertelt het spoelwater van ons toilet over onze levensstijl?

123-h-water-wc-spoel-06-20.jpg

nieuws

Het water dat wij verbruiken in het huishouden zegt heel veel over ons gedrag en onze levensstijl. Door het te analyseren kwamen wetenschappers van alles (op sociaal-economisch vlak) te weten over onze voeding, over de medicatie die wij nemen en over ons alcohol- en tabaksgebruik. 

Dit onderzoek, dat op zijn minst origineel te noemen is, werd uitgevoerd door een Australisch team van de Universiteit van Queensland. Gedurende een week namen de onderzoekers regelmatig monsters van huishoudelijk verbruikt water, afkomstig van 22 verschillende zuiveringsstations. Met een dergelijk aantal coveren ze zo’n 20 % van de bevolking. Via een ingewikkelde procedure en een complexe statistische methodiek hebben ze de resultaten van hun analyse vergeleken met de gegevens die uit een gedetailleerde volkstelling naar voren kwamen. Volgens ‘Futura Sciences’ hebben ze daarbij een 40-tal biomarkers geïsoleerd die klassiek in urine worden aangetroffen.
Wat zijn hun vaststellingen?

 1. Voeding
  In zones waar mensen met een comfortabele financiële situatie (vooral kaderpersoneel) wonen, zijn de concentraties van vitamine B en vezels veel hoger. Dat weerspiegelt het feit dat dergelijke personen een meer gediversifieerde voeding hebben met meer groente en fruit. Wat zoetmiddelen betreft, is er geen echt verschil merkbaar in functie van de levenskwaliteit.
 2. Geneesmiddelen
  Het gebruik van opiumhoudende producten is gelijkmatig verdeeld over de verschillende bevolkingsgroepen, met uitzondering van morfine en tramadol. Morfine wordt meer teruggevonden bij afvalwater gelinkt aan oude mensen, de pijnstiller tramadol is couranter bij arbeiders (chronische pijn?).
  Antidepressiva blijken meer gebruikt te worden bij bevolkingsgroepen die minder goed bedeeld zijn. Het gekke is dat elk antidepressivum een andere sociaal-economische doelgroep heeft. Zo wordt citalopram (o.a. onder de merknaam Cipramil) vooral door singles en gescheiden personen gebruikt, venlafaxine (Efexor) wordt vooral door arbeiders geslikt en amitriptyline (onder andere verkrijgbaar onder de merknamen Tryptizol, Sarotex en Redomex) is populair bij mensen die hogere studies hebben gevolgd.
  Het onderzoekersteam stelt ook vast dat er bij kaders een sterke aanwezigheid is van het anti-allergiemedicijn cetirizine (gezelschapsdieren, tuin…?)
 3. Alcohol en tabak
  Tabak is op een vergelijkbare manier aanwezig bij alle sociale lagen van de bevolking. Alcoholgebruik daarentegen kan worden gelinkt met het inkomensniveau: wie het breed heeft, drinkt meer. Dit staat in fel contrast met de wijd verspreide opvatting dat minder begoede mensen meer alcohol zouden drinken. 

Het is moeilijk om deze resultaten naar andere landen te extrapoleren, maar in grote lijnen zullen er ongetwijfeld gelijkenissen zijn. En wat we nu zeker weten, is dat het water dat wij in de riolen laten vloeien, zeer veel zegt over ons ….

Bron PNAS
Een bijdrage van Juan Miralles, vertaald door Hilde Deweer

auteur: Juan Miralles, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram