IVF succesvoller met één embryo

nieuws Wanneer vrouwen een beroep doen op ivf laten ze meestal meerdere embryo’s plaatsen. De kans dat in ieder geval één van de embryo’s uitgroeit tot een baby is dan namelijk groter.

Uit nieuw onderzoek in Schotland, gepubliceerd in het British Medical Journal, blijkt nu dat dit niet de veiligste manier is. De kans op een gezonde, volgroeide baby wordt vijf keer groter wanneer vrouwen één ‘vers’ embryo laten plaatsen. De kans op een laag geboortegewicht bleek een derde lager bij single embryo's. Dat komt doordat twee embryo’s soms uitgroeien tot een tweeling en dat kan leiden tot complicaties, zoals een miskraam, een vroeggeboorte en een lager geboortegewicht.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van ruim 1300 vrouwen. De kans dat de vrouw bij een eerste ivf-behandeling zwanger was, was groter wanneer meerdere embryo’s werden geplaatst. Van de vrouwen die één embryo kregen, beviel 27 procent negen maanden later van een baby. Onder de vrouwen die twee embryo’s kregen, was dat 42 procent, dus bijna dubbel zo veel. Er waren ook vrouwen die in de eerste behandeling één embryo kregen en niet zwanger raakten. Wanneer zij ook in de tweede behandeling één (ingevroren) embryo kregen, hadden ze alles bij elkaar opgeteld evenveel kans op een zwangerschap als vrouwen waarbij in de eerste ronde twee embryo’s waren geplaatst.

De onderzoekers besluiten dat één embryo is aan te raden voor jongere vrouwen. Het plaatsen van twee embryo’s valt te overwegen als een vrouw al op leeftijd is.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram