Vermindert fijnstof spermaproductie?

Laatst bijgewerkt: april 2019
123-labo-muis-oz-04-19.png

nieuws

Uit onderzoek bij muizen blijkt dat fijnstof een negatieve invloed heeft op de spermaproductie. Dat blijkt uit onderzoek dat werd voorgesteld op de jaarvergadering van de Endocrine Society.

De zaadbuizen in de teelballen van muizen die aan fijnstof waren blootgesteld bleken er aanzienlijk slechter aan toe te zijn dan die van muizen die niet aan fijnstof waren blootgesteld. En het sperma van de muizen die aan fijnstof waren blootgesteld bleek ook van aanzienlijk slechtere kwaliteit te zijn. Dat laatste gold met name voor de muizen die zowel voor als na de geboorte aan fijnstof waren blootgesteld. Het functioneren van de teelballen bleek overigens het sterkst te worden aangetast door blootstelling aan fijnstof ná de geboorte.

De veranderingen die onderzoekers aantroffen bij de aan fijnstof blootgestelde muizen waren epigenetisch van aard. Dat betekent dat ze niet het resultaat zijn van veranderingen in de DNA-sequentie, maar veranderingen in de genexpressie.

Hoewel het onderzoek zich beperkt tot muizen achten onderzoekers het aannemelijk dat ook de menselijke spermaproductie negatief beïnvloed wordt door fijnstof. 

Bron
www.eurekalert.org/pub_releases/2019-03/tes-pap032019.php
www.scientias.nl/fijnstof-tast-mogelijk-de-spermaproductie-aan/
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram