Toch weer ongesteld als je zwanger wil worden? 8 tips om ermee om te gaan

dossier

Als je hebt besloten dat je zwanger wil worden, is elke maand dat het niet lukt er een te veel. Als je maandstonden doorkomen, is het moeilijk om die teleurstelling een plaats te geven. Fertiliteitsarts Elke Struiwig heeft enkele tips om ermee om te gaan.

1. Emoties mogen er zijn

Voel je je gefrustreerd of verdrietig omdat je ongesteld bent geworden? Dat is oké. Deze emoties mogen er zijn. Jouw frustratie of verdriet laat jou zien hoe graag je zwanger wil worden. Geef jouw emotie de ruimte en troost jezelf. Als je dat moeilijk vindt, vraag jezelf dan af hoe je een geliefde zou behandelen als zij/hij gefrustreerd of verdrietig zou zijn.

2. De statistieken zijn in jouw voordeel

Als je een actieve kinderwens hebt en maandelijks een eisprong hebt, is de kans dat jij binnen een jaar zwanger bent ongeveer 85%. Dat is een heel mooi cijfer! Hou je daar aan vast als je maandstonden doorkomen. Als je menstrueert betekent dat weliswaar dat het de vorige maand niet is gelukt om zwanger te worden, maar dat zegt nog niks over wat de toekomst jou gaat brengen.

3. Wees lief voor jezelf

Wees lief voor jouw lichaam en doe de dingen die je leuk vindt. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, maar probeer ook te genieten van nu, en de momenten dat je nog niet zwanger bent. Voor hetzelfde geld is dat volgende maand helemaal anders en mag je 9 maanden geen wijntjes drinken of brie meer eten...

4. Laat jezelf niet gek maken door natuurlijke selectie

Als je weet wanneer de vruchtbare dagen zijn en als je rond deze periode meerdere keren gemeenschap hebt dan kun je ervan uit gaan dat jullie er alles aan hebben gedaan om zwanger te worden. Ook al komen de zaadcel en de eicel bij elkaar, dit leidt niet altijd tot een zwangerschap. Dat heeft alles te maken met natuurlijke selectie. Neem dus jezelf en je partner zeker niets kwalijk.

5. Hou je relatie sterk

Hoewel zwanger worden een hele spannende en intieme tijd kan zijn voor koppels, kunnen die gevoelens wel wegebben als het langer duurt dan verwacht. Werk daarom, naast jullie kinderwens, ook actief aan jullie relatie en laat die kinderwens jouw relatie niet overschaduwen. Dat kun je doen door samen leuke activiteiten te ondernemen, te praten over onderwerpen die niet samenhangen met jullie kinderwens en ervoor te zorgen dat je jouw best blijft doen voor jouw partner. Soms hoor ik dat vrouwen zich minder vrouw gaan voelen als de zwangerschap uitblijft en mannen op hun beurt minder man. Verzorg jezelf goed en doe moeite om jezelf aantrekkelijk te voelen.

6. Vind een klankbord

Zwanger worden kan een hele spannende en opwindende tijd zijn, maar naarmate het langer duurt kan het ook stress, teleurstelling en verdriet opleveren. Kies mensen uit om hierover te praten. Dat kan je moeder zijn of een goede vriendin die bijvoorbeeld ook zwanger probeert te worden, maar er zijn ook veel online forums waar je je ei kwijt kan bij gelijkgestemden. Vruchtbaar door het kinderwenstraject bijvoorbeeld. Ga voor de optie die het beste werkt voor jou.

7. Weet wanneer je hulp in moet schakelen

In een jaar heb je gemiddeld 'maar' 12 kansen om zwanger te worden. Daarentegen voelt het lang om een jaar te wachten om zwanger te worden. Het vraagt veel geduld en vertrouwen in de toekomst. Regelmatig worden mensen na een paar maanden onzeker. Weet dat het kinderwenstraject veel energie van je kan vergen. Houd goed in de gaten dat je positief blijft denken en leuke activiteiten in jouw leven onderneemt. Als je merkt dat je dit moeilijk vindt, kan de FertiPlanner jou hierbij helpen.

8. Na een jaar

Als je een jaar lang zwanger probeert te worden zonder resultaat, kan een huisarts je doorsturen naar een fertiliteitsarts. Voordat je naar de arts gaat, is het verstandig om jouw cyclus in een app bij te houden zodat de arts deze informatie direct kan gebruiken.

Lees ook:
Hoe (vaak) kan je best vrijen als je zwanger wil worden?
Word je sneller zwanger als je je benen omhoog legt na het vrijen?
Wat zijn de vroege symptomen van een zwangerschap?
Factchecker: Een dubbele ovulatie, bestaat dat?
Wat is PCOS en wat betekent het voor je vruchtbaarheid?
Endometriose: symptomen, behandeling en de impact op je vruchtbaarheid


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram