Meer dochters bij warm klimaat

nieuws Vrouwen uit landen met een tropisch klimaat, hebben meer kans om te bevallen van een meisje dan vrouwen in koudere landen.
Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Georgia (VS) gepubliceerd in het vakblad Biology Letters. Men vergeleek geboortecijfers in 202 landen over een periode van 10 jaar. Wereldwijd worden 106 jongens tegenover 100 meisjes geboren, dus een overgewicht van jongens van 51,5%. Hoe dichter men bij de evenaar komt, hoe kleiner dat verschil wordt: in landen met een gematigd klimaat gaat het om 51,3%, rond de evenaar 51,1%. Dat verschil lijkt miniem, maar het gaat om vele duizenden baby’s. Het enige land ter wereld waar meer meisjes dan jongens worden geboren is de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Volgens de wetenschappers suggereert het onderzoek dat zonneschijn en temperatuur van invloed zijn op het geslacht van baby’s. Dat is ook het geval bij sommige diersoorten, zo blijkt uit eerder onderzoek met hamsters en veldmuizen. Die dieren verwekken minder mannelijk nageslacht zodra de dagen korter worden en de zon minder vaak schijnt.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram