Gezonde voeding bevordert vruchtbaarheid

123-gez-voed-fruit-groenten-08-16.jpg

nieuws

Vrouwen die veel fruit en weinig fastfood eten, raken sneller zwanger dan vrouwen die weinig fruit en veel fastfood eten. Dat moet blijken uit een onderzoek bij bijna 5600 vrouwen in Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en Ierland, dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Human Reproduction.

Voor deze studie werden vrouwen ondervraagd die 14 tot 16 weken zwanger waren van hun eerste kind. Zo werd nagegaan hoe lang ze erover hadden gedaan om zwanger te worden en wat ze hadden gegeten in de maand voor de bevruchting. Daarbij werd uitdrukkelijk gevraagd naar de consumptie van groente, fruit, vis en fastfood. 
2.204 vrouwen (39 procent) was in minder dan een maand zwanger, 468 vrouwen (8 procent) deed er langer dan een jaar over. 

• Vrouwen die in de maand voor de conceptie maar een tot drie keer fruit hadden gegeten, waren gemiddeld een halve maand (twee weken) later zwanger geworden dan vrouwen die dagelijks minstens drie porties fruit aten. 
• Vrouwen die minstens vier keer per week in een fastfoodrestaurant aten, deden er gemiddeld een maand langer over om zwanger te geraken dan vrouwen die zelden of nooit fastfood aten. 
• Voor vrouwen die de kleinste hoeveelheid fruit aten, steeg de kans dat de zwangerschap langer dan een jaar op zich liet wachten van 8 naar 12 procent. En voor vrouwen die minimaal vier keer per week fastfood aten, steeg die kans van 8 naar 16 procent. 
• Groene bladgroenten en vis hadden geen aantoonbaar effect.
Wat kunnen we hieruit besluiten?
De meeste vrouwen raakten binnen enkele maanden zwanger, ongeacht hun voeding. Als de voeding (fruit, fastfood) al een verschil maakte, dan is die invloed alleszins zeer klein.  

Bron
https://academic.oup.com/humrep/advance-article/doi/10.1093/humrep/dey079/4989162
www.scientias.nl/zwangerschap-laat-langer-op-zich-wachten-als-vrouw-veel-fastfood-eet/


Laatst bijgewerkt: mei 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram