CAPA-IVM: Vruchtbaarheidsbehandeling zonder hormoonstimulatie

dossier

De VUB en UZ Brussel hebben een nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling ontwikkeld waarbij eicellen niet in het lichaam, maar in een labo rijpen. Dat zorgt ervoor dat geen hormoonbehandeling nodig is om de eicelrijping te stimuleren. De baanbrekende CAPA-IVM-methode is daarmee niet alleen mentaal en fysiek minder belastend, maar ook een pak goedkoper.

Nadelen van een IVF-behandeling

Een vrouw die niet op natuurlijke wijze zwanger kan worden, kan kiezen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Met in-vitrofertilisatie (IVF) gebeurt de bevruchting buiten het lichaam. Daarvoor moet de vrouw eerst via een intensieve hormonenbehandeling de eierstokken stimuleren, zodat eicellen kunnen rijpen. Nadien haalt men ze met een naald uit de eierstok. Aan zo een hormonenbehandeling zijn echter veel complicaties verbonden: overgevoeligheid, een opgeblazen gevoel, pijn, misselijkheid en neerslachtige gevoelens. De nieuwe CAPA-IVM-methode is dan ook een veelbelovend alternatief voor de huidige IVF-behandelingen.

Voordelen van de CAPA-IVM-methode

Geen (of nauwelijks) nood aan een hormonenbehandeling

Aangezien de onrijpe eicel uit het lichaam wordt gehaald en dus ook buiten het lichaam rijpt, is er geen hormoonstimulatie nodig. Dat maakt dat de behandelingsprocedure met een week wordt ingekort en dat er minder opvolging nodig is.

Goedkoper

De hormonenbehandeling binnen het klassieke IVF-traject kost al gauw 1.000 à 2.000. Aangezien hormoonstimulatie niet nodig is, valt het grootste deel van de kosten dus weg.

Voor een breder publiek

Vrouwen die geen hormonenbehandeling kunnen ondergaan, bijvoorbeeld omdat ze kanker hebben gehad, komen op die manier wel in aanmerking voor een vruchtbaarheidsbehandeling.

Slaagkans

In totaal werden al 96 gezonde baby’s via de CAPA-IVM-methode geboren, waarvan 2 in België. De techniek valt dus niet meer experimenteel te noemen, maar er is wel nog verfijning nodig. Momenteel is de slaagkans bij een eerste poging 35 procent. Bij een eerste IVF-poging is de gemiddelde slaagkans 45 procent.

Voorlopig kan je voor een CAPA-IVM-behandeling enkel terecht in het UZ Brussel.
Meer info op lavimafertility.com.

Bronnen:
https://www.vrt.be
https://press.vub.ac.be
https://www.ncbi.nlm.nih.gov


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Baby op komst ? Baby op komst ?

Vraag nu je startbedrag van 1.167,33 € aan. Het duurt slechts enkele minuten...

Startbedrag aanvragen

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram