Wat maakt vrouwen zo ziekelijk?

nieuws Is het omdat hun complexe gynecologische en biochemische huishouding snel kan worden verstoord?is Zijn het de hormonale schommelingen die zwaar doorwegen? Maakt de verzorgende rol die zij binnen het gezin uitoefenen vrouwen ook meer bewust van hun eigen lichaam en gezondheid?

Of praten ze gemakkelijker dan mannen over hun problemen en gaan ze daarom ook sneller hulp vragen?

Niets van dat alles, zegt Lesley Doyal, professor in "Health en Social Care"aan de School of Policy Studies van de Universiteit van Bristol (UK) in haar boek "What makes women sick?".

De "ziekelijkheid" is het gevolg van hun "inferieure " sociale positie. Doyal onderzocht het leven van talloze vrouwen in de hele wereld, en kwam tot een akelige kroniek van de ziektetoestanden die een sociale "underdog"-positie kan veroorzaken.

Overal ter wereld werken vrouwen méér uren dan mannen, en vaak gaat het dan nog om afstompende huishoudelijke en soms zelfs gevaarlijke taken.

Zowat 60% van het werk dat vrouwen verrichten, is onbetaald. In Groot-Britannië bedraagt het inkomen van vrouwen nog geen 70% van dat van mannen. Op politiek vlak bekleden vrouwen minder dan 10% van de posities van waaruit sociale veranderingen kunnen worden gerealiseerd.

Vrouen zijn ook het slachtoffer van alle mogelijke vormen van geweld en seksueel misbruik door mannen- één studie toonde aan dat in Londen 17% van de vrouwen verkracht is.

Vrouwen mogen blij zijn dat ze een zeker mate van controle over hun vruchtbaarheid hebben verworven, maar tot welke prijs? Ze dragen de volledige last van en de verantwoordelijkheid voor de moderne ontwikkelingen inzake contraceptieve technieken en de gezondheidsrisico's die daarmee gepaard kunnen gaan.

En hoewel de overwegend mannelijke artsen en zorgenverstrekkers het verdriet en de angst van een vrouw niet meer systematisch als "hysterie" bestempelen, zijn westerse dokters nog erg gul met hormonen of geneesmiddelen die het gemoed beïnvloeden, als het erom gaat een patiënte die "niet goed in haar vel zit" verder te helpen.


Laatst bijgewerkt:

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram